joi, 15 decembrie 2011

6 alimente pentru frumusete si sanatate

Frumuseţea este în ochii noştrii, ai celor din jur, dar şi în coşul de cumpărături. Aceste alimente pe care mai mult ca sigur le consumi, pot face minuni pentru frumuseţea ta, atât consumate, cât şi folosite pentru a acţiona direct asupra pielii tale.

Avocado

Mănâncă-l! Este plin de lucruri bune pentru tine, conţine antioxidanţi, acizi graşi esenţiali, care menţin pielea tânără şi netedă. Consumat, avocado ajută la formarea stratului protector de acizi din jurul celulelor pielii, prevenind deshidratarea. Îl poţi pune pe sandvich-uri în locul maionezei, în salate, sau îl poţi arunca în blender alături de alte fructe pentru un suc natural.

Aplică-l! O mască de faţă cu avocado ajută împotriva îmbătrânirii pielii, aplicarea constantă a acesteia stimulând producţia de colagen şi elastan. Amestecă un avocado cu 4 linguri de smântână (care conţine acid lactic, ajutând la exfolierea celulelor moarte). Aplică pe faţă şi clăteşte după 10 minute.

Ceai

Bea-l! Se ştie că ceaiurile sunt bogate în antioxidanţi, mai ales cel negru, cel verde şi cel alb. Bune băute calde, dar şi în mâncare. Câteva frunze de ceai sunt insesizabile la gust, iar peştele şi puiul se fierb foarte bine cu ele.

Aplică-l! Ceaiul este un miracol pentru culoarea părului tău şi poate fi folosit şi în clătirea părului pentru a sublinia unele nuanţe, indiferent dacă eşti vopsită sau porţi culoarea naturală. Muşeţelul subliniează accentele blonde, ceaiul negreu puternic colorat, accentuează brunetul, pe când fructele de pădure şi ceaiurile roşii subliniază culorile roşii ori castanii.

Migdale

Mănâncă-le! Încărunţeşti? Migdalele conţin cantităţi importante de catalază, enzimă ce catalizează descompunerea peroxidului de hidrogen („apă oxigenată”) în apă şi oxigen.

Aplică-le! Foloseşte migdalele pentru exfoliere: 4 linguri migdale măcinate la care adaugi 2 linguri de ulei de cocos pentru a crea o pastă. Aplică amestecul pe zonele cu piele întărită, precum coatele, călcâiele, genunchii, apoi clăteşte cu apă.

Cacao

Mănânc-o! Cacaua are o concentraţie mare de flavanoli, compuşi cu propietăţi antioxidante care protejează pielea împotriva acţiunii nocive a soarelui. Nu trebuie să spun mai mult, poate doar că o idee bună ar fi o lingură de cacao adăugată într-un sos de grătar pentru o aromă mai bogată.

Aplic-o! O metodă lipsită de calorii pentru a beneficia de propietăţile cacauei este să faci baie în ea. Adaăugă o lingură de cacao şi cinci de lapte praf în apa de baie pentru o piele fină şi hidratată.

Iaurt

Mănâncă-l! Iaurtul conţine calciu şi fosfor care întăresc smalţul şi îţi protejează dinţii de carii. În plus, este bogat în proteine, care susţin producţia de colagen.

Aplică-l! Acidul lactic pe care îl conţine este bun pentru îndepărtarea celulelor moarte şi pentru destuparea porilor. Aplică direct pe faţă şi aşteapă 10 minute înainte să clăteşti. Îl poţi folosi şi pentru păr. Aplică o mască din 100 ml iaurt gras, 3 linguri de miere şi un gălbenuş de ou. Clăteşte după 15 minute.

Cafea

Bea-o! Cafea este cunoscută pentru proprietăţile sale energizante, dar anttioxidanţii pe care îi conţine protejează pielea împotriva îmbătrânirii şi acţiunii soarelui. Cu toate astea, o cană mare nu ar trebui depăşită.

Aplic-o! Cafeina din cafea este un diuretic topic (trage apa din piele) şi poate ajuta împotriva cearcănelor, precum şi împotriva celulitei. Zaţul de la cafea poate fi folosit cu succes ca scrub pe picioare, coapse, abdomen etc. cafeaua nelăsând în urma sa o senzaţie de uscăţime, ci mai degrabă o piele hidrată şi moale.

joi, 8 decembrie 2011

Ulei din samburi de struguri

Are un nume cu adevarat predestinat ca elixir de sanatate: "vita de vie", un izvor al vietii.
Prima vie a fost cultivata - se pare - acum nu mai putin de 10.000 de ani, iar de atunci, din negurile preistoriei si pana acum, oamenii au dezvoltat pana la nivel de arta cultivarea strugurilor si transformarea lor in vin. Si virtutile terapeutice ale strugurilor sunt cunoscute si practicate de mii de ani. Pana de curand, s-a crezut chiar ca in acest domeniu nu mai pot aparea noutati absolute.
Aceasta, pana cand atentia cercetatorilor s-a indreptat asupra a ceea ce se arunca din struguri: samburii. Mai intai, acestia au provocat o mica revolutie in industria alimentara, pentru ca apoi sa inceapa o adevarata cariera in domeniul medical. De "vina" este uleiul extras din acesti samburi cu proprietati terapeutice exceptionale.

Desi vita de vie este cultivata de mii de ani, extractia uleiului din seminte este de data recenta, datorita dificultatilor tehnologice de obtinere a lui. Initial, el a fost fabricat doar in
Franta si in Italia si a fost utilizat strict in alimentatie. Apoi a fost utilizat extern, in cosmetica, pentru ca este usor resorbit de piele, pe care o inmoaie si o intinde. Abia la urma a fost luat in vizor de catre industria farmaceutica.
Uleiul de samburi de struguri contine cantitati insemnate de
vitamina E si vitamina F, precum si unele minerale: zinc, cupru,
seleniu.
Dar, mai presus de toate, contine asa-numitele procianidine (prescurtat Opc), care sunt un agent anti-imbatranire de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C.
Mai contine substante care ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange si a inimii, care catalizeaza actiunea unor vitamine in corp,
care ajuta la tinerea sub control a reactiilor alergice. Cu alte cuvinte, un nou medicament naturals-a nascut de curand. Sa vedem, in
cele ce urmeaza, cum trebuie folosit.
Cateva precizari
Cand vorbim despre efecte terapeutice ne raportam la uleiul de
struguri obtinut prin presare la rece.
Mai exista un ulei rafinat de samburi de struguri, care se obtine la temperaturi mari, cand sunt distruse, practic, toate substantele active din punct de vedere terapeutic si care, evident, nu este recomandat in vindecare. Uleiul presat la rece din samburi de struguri il gasim in prezent in marile supermarketuri, in raioanele cu uleiuri de import. Intern, acest ulei se administreaza in primul rand prin alimentatie, fiind un excelent adaos in salate, in sosuri, in diferitele feluri de mancare, ce nu presupun prepararea la foc. Este absolut necesar sa evitam prajirea sau fierberea acestui ulei, pentru ca incalzirea la peste 50 de grade Celsius duce la alterarea proprietatilor terapeutice.
Doza zilnica de ulei este de 25-45 de grame, adica 2-4 linguri pe zi, care se pot consuma ca atare, sau in hrana.
Extern este folosit ca solutie de masaj pentru piele, pe care o
hraneste, previne uscarea sa, ajuta la mentinerea tineretii si a
elasticitatii naturale.
Uleiul de struguri - o pavaza impotriva bolii
Bolile vasculare
- Folosirea constanta a uleiului de samburi de struguri in salate, care vor fi consumate zilnic, este suficienta pentru evitarea unor boli vasculare, cum ar fi arterioscleroza, fragilitatea vasculara sau arterita. Aceasta pentru ca uleiul de struguri contine substante (asa-numitele grasimi nesaturate) care ajuta la mentinerea tineretii si elasticitatii vasculare, precum si substante care impiedica procesele degenerative ale vaselor de sange.
Bolile de inima
- Se consuma zilnic doua linguri din acest ulei, care este recomandat in mod special persoanelor care au avut sau au o dieta cu multa carne si preparate din carne, cu prajeli sau alte grasimi "rele", cum ar fi cele din margarina sau din uleiurile rafinate.
Acest ulei previne ischemia cardiaca, precum si tulburari circulatorii cum ar fi hipertensiunea si tensiunea arteriala oscilanta.
Tumorile benigne
- Studii de data recenta arata ca anumite substante continute in
samburii de struguri impiedica dezvoltarea unor formatiuni tumorale
benigne, cum ar fi chisturile ovariene, fibroamele uterine,
adenoamele si adenofibroamele mamare.
Femeile cu asemenea predispozitii ar fi bine sa faca de 4-6 ori pe an cure de cate 28 de zile in care sa consume ulei de samburi de struguri, cate 20-30 de ml zilnic.
Infectiile diverse
- Substantele active din acest ulei actioneaza ca stimulent imunitar pe mai multe cai: catalizeaza actiunea vitaminei C in organism, favorizeaza producerea de celule imunocompetente si le activeaza pe cele existente.. Mai ales in perioadele reci ale anului, cand sistemul natural de aparare al organismului este cel mai incercat, se recomanda consumarea uleiului de samburi de struguri, minimum 30 de grame zilnic.
Alzheimer
- La persoanele din zonele in care se consuma deja acest ulei de cateva decenii (Franta si Italia) s-a observat, pe langa reducerea ratei bolilor cardiovasculare, o mult mai buna functionare a sistemului nervos. Se pare ca substantele antioxidante din samburii de struguri sunt foarte eficiente in oprirea proceselor degenerative ce afecteaza creierul la persoanele in varsta. Studiile pentru izolarea unei substante active care sa previna aceasta cumplita boala sunt in plina desfasurare, insa pana atunci, un lucru este sigur: consumul de ulei de seminte de struguri este printre cele mai bune antidoturi impotriva Alzheimer.
Afectiuni dermatologice
- Se recomanda atat consumul intern, cat si masajul pe piele cu
acest ulei. Bogat in vitamina E, este un elixir pentru mentinerea
tineretii pielii, dar si pentru prevenirea unor afectiuni
dermatologice (cheratoze, psoriazis, depigmentari etc.).
Masajul facut dupa baie cu ulei de samburi de struguri impiedica pierderea apei (mentinand hidratarea pielii), da stralucire si finete epidermei, intarziindu-i imbatranirea.
Colesterol
- In 1993 a fost prezentat la conferinta anuala a "Colegiului stiintific de Cardiologie din Statele Unite" un studiu pe 56 de pacienti, barbati si femei, care aveau valori ridicate ale
colesterolului. Consumand zilnic cate 43 de grame de ulei de seminte de struguri, acestia si-au redus cu 15,6 % nivelul colesterolului din sange in doar 3 (!) saptamani. In prezent, uleiul de samburi de struguri este considerat cel mai bun medicament-aliment pentru scaderea si mentinerea la cote normale a nivelului colesterolului.
Varice si hemoroizi
- Consumul zilnic al acestui ulei previne aparitia dilatatiilor venoase anormale si, mai mult, poate micsora venele varicoase. Se consuma in salate de cruditati, cate 3-4 linguri pe zi, tratamentul fiind pe termen lung (minimum un an). Este recomandat si pentru tratarea umflarii picioarelor si a senzatiei de greutate in picioare.
Arteroscleroza
- Uleiul de samburi de struguri ofera peretilor arterelor o protectie exceptionala la depunerile de colesterol.
Este mentionata folosirea cu succes si in arterita obliteranta, unde administrarea sa a ameliorat usor fluxul sanguin si, in timp, a redus crampele specifice (mai ales cele nocturne). Pentru obtinerea acestor efecte, se fac cure de lunga durata (macar 1 an), cu acest ulei presat la rece, din care se administreaza minimum 20 de grame zilnic.
Fragilitatea capilara si fragilitatea vasculara in general
- Substantele din semintele de struguri au o actiune antioxidanta puternica, asigurand o protectie a celulelor din compozitia peretilor vaselor de sange la actiunea radicalilor liberi si mentinand sau restabilind in buna masura elasticitatea vaselor sanguine. O cura de sase luni, in care se consuma zilnic 3-4 linguri din acest ulei, duce la reducerea semnificativa a suprafetelor cu echimoze produse de fragilitatea capilara si previne accidentele vasculare (eventual recidiva acestora).
Deficiente imunitare
- Semintele de struguri contin substante cum ar fi zincul, cuprul, seleniul, vitamina E si procianidinele, care sunt cei mai puternici inamici ai radicalilor liberi, contribuind astfel la cresterea imunitatii organismului.
O cura cu 25 de grame de ulei de struguri pe zi, mentinuta minimum o luna, ajuta la marirea rezistentei organismului la factorii infectiosi..
Artrita (reumatismul)
- Cei care sufera deja de artrita pot constata, consumand acest ulei, o reducere in timp a durerilor datorate inflamatiilor.
Aceasta, pentru ca semintele de struguri contin substante care mentin sanatatea tesuturilor din compozitia articulatiilor, precum si antiinflamatoare naturale. Se consuma salate cu ulei de samburi de struguri (minimum 3 linguri zilnic), in cure de 2-3 luni.
Alergie
- Este utilizat si in tratarea alergiilor, deoarece blocheaze enzimele care produc histaminele (substante naturale din corpul uman care determina aparitia reactiilor alergice).
Se fac cure de cate 2-3 luni, in care se consuma cate 30 ml din acest ulei, zilnic. In caz de criza alergica, administrarea uleiului eficientizeaza, intre altele, actiunea vitaminei C, care este folosita in toate tratamentele anti-alergice.
Imbatranirea
- Uleiul de seminte de struguri nu poate, bineinteles, opri complet
procesul de imbatranire al tesuturilor, dar poate prelungi mult tineretea biologica. La femei, ajuta la mentinerea echilibrulu hormonal, previne aparitia menopauzei premature, precum si a unor fenomene cum ar fi uscarea pielii, aparitia pilozitatilor in exces,
estomparea caracterelor secundare feminine. La barbati, previne impotenta vasculara. La ambele sexe, previne si combate Alzheimerul, reumatismul degenerativ, problemele cardiace.
Se consuma, zilnic, minimum 30 de grame, in salate de cruditati (care ii potenteaza efectul).
Vedere obosita
- Mai multe studii arata ca acest ulei imbunatateste vederea, facand ca vasele de sange din ochi sa functioneze maieficient. Se recomanda mai ales persoanelor la care tulburarile de vedere apar odata cu varsta sau pe fondul unor probleme circulatorii. Se recomanda in paralel si curele cu struguri negri, consumati ca atare, pigmentii din coaja acestora ajutand si ei la ameliorarea vederii, inclusiv a celei nocturne.
Boli care se trateaza extern cu uleiul de samburi de struguri:
Piele uscata si sensibila la frig
- La zece minute dupa baie, se maseaza intreg corpul, mai ales membrele, cu ulei de samburi de struguri.
Tratamentul se face sase saptamani la rand, mai ales in perioadele friguroase.
Piele cu tendinta de imbatranire
- Uleiul de struguri penetreaza rapid epiderma, nelasand senzatia de piele grasa si protejand in schimb pielea de vant si de soare.
Datorita continutului sau ridicat de acid linoleic, care este repede incorporat in piele, reduce pierderea de apa din epiderma sI restabileste elasticitatea pielii. Se foloseste, de asemenea, dupa baie, pentru masaj.
Ten uscat
- O data la trei zile, se maseaza obrajii, pometii, fruntea si gatul, cu ulei de samburi de struguri. Are efecte de protectie, mentine hidratarea si impiedica formarea ridurilor.
Contraindicatii...
Intern, nu se cunosc contraindicatii la administrarea acestui ulei, cu conditia sa nu fie preparat termic si sa nu fie depasita perioada de valabilitate inscrisa pe ambalaj.
Extern, va fi evitata folosirea sa pe portiunile cu piele grasa, seboreica, putand in aceste cazuri sa produca reactii cutanate locale.

luni, 21 noiembrie 2011

Share this Chart with everyone (arata acest tabel tuturor)
Apples
(mere)
Protects your heart
(protejeaza inima)
prevents constipation
(previne constipatia)
Blocks diarrhea
(opreste diareea)
Improves lung capacity
(imbunatateste capacitatea plamanilor)
Cushions joints
(protejeaza/intareste/fortifica articulatiile)
Apricots
(caise)
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
Controls blood pressure
(controleaza presiunea sangvina)
Saves your eyesight
(protejeaza vederea)
Shields against Alzheimer's
(ajuta impotriva bolii Alzheimer)
Slows aging process
(incetineste procesul de imbatranire)
Artichokes
(anghinare)
Aids digestion
(ajuta digestia)
Lowers cholesterol
(diminueaza colesterolul)
Protects your heart
(protejeaza inima)
Stabilizes blood sugar
(stabilizeaza nivelul zaharului din sange)
Guards against liver disease
(protejeaza impotriva bolilor ficatului)
Avocados
(avocado)
Battles diabetes
(lupta impotriva diabetului)
Lowers cholesterol
(diminueaza colesterolul)
Helps stops strokes
(ajuta la prevenirea accidentelor vasculare)
Controls blood pressure
(controleaza presiunea sangvina)
Smoothes skin
(catifeleaza pielea)
Bananas
(banane)
Protects your heart
(protejeaza inima)
Quiets a cough
(calmeaza tuse)
Strengthens bones
(intareste oasele)
Controls blood pressure
(controleaza presiunea sangvina)
Blocks diarrhea
(Opreste diareea)
Beans
(Fasolea)
Prevents constipation
(previne constipatia)
Helps hemorrhoids
(Ajuta la hemoroizi)
Lowers cholesterol
(diminueaza colesterolul)
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
Stabilizes blood sugar
(stabilizeaza zaharul din sange)
Beets
(sfecla)
Controls blood pressure
(controleaza presiunea sangvina)
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
Strengthens bones
(intareste oasele)
Protects your heart
(protejeaza inima)
Aids weight loss
( ajuta la slabit)
Blueberries
(afine)
Combats cancer
( combate cancerul)
Protects your heart
(protejeaza inima)
Stabilizes blood sugar
(stabilizeaza zaharul din sange)
Boosts memory
(sprijina memoria)
Prevents constipation
(previne constipatia)
Broccoli
Strengthens bones
(intareste oasele)
Saves eyesight
(imbunatateste vederea)
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
Protects your heart
(protejeaza inima)
Controls blood pressure
(controleaza presiunea sangvina)
Cabbage
(varza)
Combats cancer
(combate cancerul)
Prevents constipation
(previne constipatia)
Promotes weight loss
(ajuta la slabit)
Protects your heart
(protejeazqa inima)
Helps hemorrhoids
(Ajuta la hemoroizi)
Cantaloupe
(cantalup)
Saves eyesight
(apara/salveaza vederea)
Controls blood pressure
(controleaza presiunea sangvina)
Lowers cholesterol
(scade nivelul colesterolului)
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
Supports immune system
(sprijina sistemul imunitar)
Carrots
(morcovi)
Saves eyesight
(apara vederea)
Protects your heart
(protejeaza inima)
Prevents constipation
(impiedica constipatia)
Combats cancer
(combate cancerul)
Promotes weight loss
(ajuta la scaderea greutatii corporale)
Cauliflower
(conopida)
Protects against Prostate Cancer
(protejeaza impotriva cancerului de prostata)
Combats Breast Cancer
(lupta impotriva cancerului de san)
Strengthens bones
(fortifica sistemul osos)
Banishes bruises
(atenueaza vanataile)
Guards against heart disease
(lupta impotriva bolilor de inima)
Cherries
(cirese)
Protects your heart
(protejeaza inima)
Combats Cancer
(lupta impotriva cancerului)
Ends insomnia
(pune capat insomniei)
Slows aging process
(Incetineste imbatrinirea)
Shields against Alzheimer's
(Scut impotriva bolii Alzheimer)
Chestnuts
(castane)
Promotes weight loss
(ajuta la scaderea in greutate)
Protects your heart
(protejeaza inima)
Lowers cholesterol
(scade nivelul colesterolului)
Combats Cancer
(Lupta impotriva cancerului)
Controls blood pressure
(Controleaza presiunea sangvina)
Chili peppers
(ardei iute)
Aids digestion
(ajuta digestia)
Soothes sore throat
(calmeaza durerile de gat)
Clears sinuses
(curate sinusurile)
Combats Cancer
(Lupta impotriva cancerului)
Boosts immune system
(Intareste sistemul imunitar)
Figs
(smochine)
Promotes weight loss
(ajuta la scaderea in greutate)
Helps stops strokes
(ajuta la prevenirea accidentelor vasculare)
Lowers cholesterol
(scade nivelul colesterolului
Combats Cancer
(Lupta impotriva cancerului)
Controls blood pressure
(Controleaza presiunea sangvina)
Fish
(peste)
Protects your heart
(protejeaza inima)
Boosts memory
(imbunatateste memoria)
Protects your heart
(protejeaza inima)
Combats Cancer
(Lupta impotriva cancerului)
Boosts immune system
(Intareste sistemul imunitar)
Flax
(in)
Aids digestion
(ajuta digestia)
Battles diabetes
(lupta impotriva diabetului)
Protects your heart
(protejeaza inima)
Improves mental health
(Imbunatateste sanatatea mintala)
Boosts immune system
(Intareste sistemul imunitar)
Garlic
(usturoi)
Lowers cholesterol
(scade nivelul colesterolului)
Controls blood pressure
(controleaza presiunea sangvina)
Combats cancer
(combate cancerul)
kills bacteria
(Omoara bacteriile)
Fights fungus
(Lupta impotriva ciupercilor)
Grapefruit
Protects against heart attacks
(protejeaza impotriva
Promotes Weight loss
(ajuta la scaderea greutatii corporale)
Helps stops strokes
(ajuta la prevenirea accidentelor vasculare)
Combats Prostate Cancer
(Combate cancerul de
Lowers cholesterol
(scade nivelul colesterolului)
atacului de cord)
prostate)
Grapes
(struguri)
Saves eyesight
(apara vederea)
Conquers kidney stones
(sfarama pietrele de la rinichi)
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
Enhances blood flow
(Imbunatateste circulatia sangelului)
Protects your heart
(protejeaza inima)
Green tea
(ceai verde)
Combats cancer
(combate cancerul)
Protects your heart
(protejeaza inima)
Helps stops strokes
(ajuta la prevenirea accidentelor vasculare)
Promotes Weight loss
(ajuta la scaderea greutatii corporale)
kills bacteria
(Omoara bacteriile)
Honey
(miere)
Heals wounds
(vindeca ranile)
Aids digestion
(ajuta digestia)
Guards against ulcers
(protejeaza impotriva ulcerului)
Increases energy
(Creste energia)
Fights allergies
(Lupta impotriva alergiilor)
Lemons
(lamai galbene)
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
Protects your heart
(protejeaza inima)
Controls blood pressure
(controleaza presiunea sangvina)
Smoothes skin
(Catifeleaza pielea)
Stops scurvy
(Opreste scorbutul)
Limes
(lamai verzi)
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
Protects your heart
(protejeaza inima)
Controls blood pressure
(controleaza presiunea sangvina
Smoothes skin
(Catifeleaza pielea)
Stops scurvy
(Opreste scorbutul)
Mangoes
(mango)
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
Boosts memory
(imbunatateste memoria)
Regulates thyroid
(regleaza tiroida)
Aids digestion
(ajuta digestia)
Shields against Alzheimer's
(Scut impotriva bolii Alzheimer)
Mushrooms
(ciuperci)
Controls blood pressure
(controleaza presiunea sangvina)
Lowers cholesterol
(scade nivelul colesterolului)
Kills bacteria
(omoara bacteriile)
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
Strengthens bones
(Intaresc oasele)
Oats
(ovaz)
Lowers cholesterol
(scade nivelul colesterolului)
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
Battles diabetes
(lupta impotriva diabetului)
Prevents constipation
(Previne constipatia)
Smoothes skin
(Catifeleaza pielea)
Olive oil
(ulei de masline)
Protects your heart
(protejeaza inima)
Promotes Weight loss
(ajuta la scaderea greutatii corporale)
Combats cancer
(combate cancerul)
Battles diabetes
(lupta impotriva diabetului)
Smoothes skin
(Catifeleaza pielea)
Onions
(ceapa)
Reduce risk of heart attack
(reduce riscul atacului de cord)
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
Kills bacteria
(omoara bacteriile)
Lowers cholesterol
(scade nivelul colesterolului)
Fights fungus
(Lupta impotriva ciupercilor)
Oranges
Supports immune systems
Combats cancer
Protects your heart
Straightens
(portocale)
(sustine sistemul imunitar)
(lupta impotriva cancerului)
(protejeaza inima)
respiration
(Intareste respiratia)
Peaches
(piersici)
Prevents constipation
(previne constipatia)
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
Helps stops strokes
(ajuta la prevenirea accidentelor vasculare)
Aids digestion
(Ajuta la digestie)
Helps hemorrhoids
(Ajuta la tratarea hemoroizilor)
Peanuts
(arahide)
Protects against heart disease
(protejeaza de boli cardiace)
Promotes Weight loss
(ajuta la scaderea greutatii corporale)
Combats Prostate Ca ncer
(combate cancerul de prostata)
Lowers cholesterol
(scade nivelul colesterolului)
Aggravates Diverticulitis
(Inrautateste inflamatiile colonului)
Pineapple
(ananas)
Strengthens bones
(intareste sistemul osos)
Relieves colds
(amelioreaza racelile)
Aids digestion
(ajuta digestia)
Dissolves warts
(Topeste negii)
Blocks diarrhea
(Opreste diareea)
Prunes
(prune)
Slows aging process
(Incetineste procesul imbatranirii)
prevents constipation
(previne constipatia)
boosts memory
(imbunatateste memoria)
Lowers cholesterol
(scade nivelul colesterolului)
Protects against heart disease
(protejeaza de boli cardiace)
Rice
(orez)
Protects your heart
(protejeaza inima)
Battles diabetes
(lupta impotriva diabetului)
Conquers kidney stones
(sfarama pietrele de la rinichi)
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
Helps stops strokes
(ajuta la prevenirea accidentelor vasculare)
Strawberries
(capsuni)
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
Protects your heart
(protejeaza inima)
boosts memory
(imbunatateste memoria)
Calms stress
(diminueaza stresul)
Sweet potatoes
(cartofi dulci)
Saves eyesight
(apara vederea)
Lifts mood
(Creste buna dispozitie)
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
Strengthens bones
(intareste sistemul osos)
Tomatoes
(rosii)
Protects prostate
(protejeaza prostata)
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
Lowers cholesterol
(scade nivelul colesterolului
Protects your heart
(protejeaza inima)
Walnuts
(nuci)
Lowers cholesterol
(scade nivelul colesterolului
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
boosts memory
(imbunatateste momoria)
Lifts mood
(Creste buna dispozitie)
Protects against heart disease
(protejeaza impotriva bolilor de inima)
Water
(apa)
Promotes Weight loss
(ajuta la scaderea greutatii corporale)
Combats cancer
(lupta impotriva cancerului)
Conquers kidney stones
(sfarama pietrele de la rinichi)
Smoothes skin
(Catifeleaza pielea)
Watermelon
(pepene verde)
Protects prostate
(protejeaza prostate)
Promotes Weight loss
(ajuta la scaderea greutatii corporale)
Lowers cholesterol
(scade nivelul colesterolului
Helps stops strokes
(ajuta la prevenirea accidentelor
Controls blood pressure
(controleaza presiunea sangvina)
vasculare)
Wheat germ
(germeni de grau)
Combats Colon Cancer
(lupta impotriva cancerului de col)
prevents constipation
(previne constipatia)
Lowers cholesterol
(scade nivelul colesterolului
Helps stops strokes
(ajuta la prevenirea accidentelor vasculare)
improves digestion
(Imbunatateste digestia)
Wheat bran
(tarate de grau)
Combats Colon Cancer
(lupta impotriva cancerului de col)
prevents constipation
(previne constipatia)
Lowers cholesterol
(scade nivelul colesterolului
Helps stops strokes
(ajuta la prevenirea accidentelor vasculare)
improves digestion
(Imbunatateste digestia)
Yogurt
(iaurt)
Guards against ulcers
(protejeaza impotriva ulcerului)
Strengthens bones
(intareste oasele)
Lowers cholesterol
(scade nivelul colesterolului
Supports immune systems
(sustine sistemul imunitar)
Aids digestion
(Ajuta la digestie)
7 Don'ts After a Meal
7 sfaturi ce NU trebuie sa faci dupa masa
Don't smoke - Experiment from experts proves that smoking a cigarette after meal is comparable to smoking 10 cigarettes (chances of cancer is higher).
Nu fumati!- expertii au dovedit ca fumatul unei singure tigari dupa masa este comparabil cu fumatul a 10 tigari (sansa de a te imbolnavi de cancer este mai mare)
Don't eat fruits immediately - Immediately eating fruits after meals will cause stomach to be bloated with air. Therefore take fruit 1-2 hr after meal or 1 hr before meal.
Nu mancati fructe imediat dupa mese – stomacul se va umple cu aer. Mancati fructe dupa 1-2 ore sau cu 1 ora inainte de masa.
Don't drink tea - Because tea leaves contain a high content of acid. This substance will cause the Protein content in the food we consume to be hardened thus difficult to digest.
Nu beti ceai deoarece frunzele de ceai au un continut ridicat de acid. Aceasta substanta va duce la incetinirea digestiei deoarece proteina continuta de mancare se va intari.
Don't loosen your belt - Loosening the belt after a meal will easily cause the intestine to be twisted and blocked.
Nu va dati drumul la curea – slabind cureaua dupa ce ati mancat veti cauza rasucirea intestinelor si blocarea lor.
Don't bathe - Bathing will cause the increase of blood flow to the hands, legs & body thus the amount of blood around the stomach will therefore decrease. This will weaken the digestive system in our stomach.
Nu faceti baie – baia va creste presiunea sangelui in maini, picioare si corp astfel incat. in jurul stomacului va scadea. Acest lucru va conduce la incetinirea procesului de digestie din stomac.
Don't walk about - People always say that after a meal walk a hundred steps and you will live till 99. In actuality this is not true. Walking again will cause the blood to flow to the estremities and will cause the digestive system to be unable to absorb the nutrition from the food we intake.
Nu va plimbati! – Intotdeauna oameni spun ca dupa masa sa mergi 100 de pasi si vei trai 99 de ani. In zilele noastre acest lucru nu mai este valabil. Plimbandu-ne facem ca sangele sa se indrepte spre extremitati si va duce sistemul digestiv in imposibilitatea de a absorbi nutrientii din mancarea pe care am consumat-o.
Don't sleep immediately - The food we intake will not be able to digest properly. Thus will lead to gastric & infection in our intestine.
Nu va culcati imediat! – mancarea tocmai injerata nu poate fi digerata cum trebuie. Aceasta va conduce la infectii gastrice si intestinale.

joi, 17 noiembrie 2011

5 MITURI despre cancer

TEORIE: Bauturile fierbinti ne pot afecta esofagul, cred unii, iar riscul de cancer esofagian este in stransa legatura cu consumul de ceai fierbinte, arata un studiu recent.
EXPLICATIILE SPECIALISTILOR: In tari precum Iran si Brazilia, este ceva obisnuit sa bei bauturi incredibil de fierbinti. De cele mai multe ori, ei folosesc chiar un pai de metal care duce lichidul direct in esofag. Acest obicei duce la inflamarea gatului, iar inflamatia este asociata cu aparitia cancerului, din cauza dezvoltarii celulelor anormale.
TEORIE: Anumiti oameni cred ca felul in care carnea este gatita - mai ales daca este arsa pe gratar - constituie un factor de risc.

Un studiu norvegian arata ca o doza ridicata de o substanta numita HCA, gasita in carnea arsa, este asociata cu riscul mare de aparitie a cancerului la colon.

In timp ce acest studiu se bazeaza pe cercetari de laborator pe cobai care nu sunt expusi in mod normal unei astfel de diete, cercetari anterioare au sugerat ca, intr-adevar, carnea arsa are proprietati cancerigene.

EXPLICATIILE SPECIALISTILOR: Atunci cand vine vorba despre felul in care gatim, dovezile nu sunt relevante. Insa anumite studii au demonstrat ca atunci cand este gatita la temperaturi mari care duce la producerea carbonizarii, carnea ar putea fi cancerigena.

De asemenea, alte studii recente chiar scot la iveala proprietatile cancerigene ale anumitor substante pe care carnea le contine atunci cand este gatita la temperaturi ridicate. Asadar, poate este o idee buna sa o gatiti la temperaturi mici (la abur, de exemplu).
Un studiu al oamenilor de stiinta de la Universitatea Lancaster au descoperit ca traumele fizice sunt surse ale unor afectiuni. Totusi, alti experti contesta acest fapt si spun ca formatiunile canceroase ies la iveala din cauza loviturilor si a controalelor amanuntite la care femeile se supun atunci cand patesc ceva, dar nu ca ar fi cauzate de ele.

Multi oameni cred ca traumele fizice pot fi cauza aparitiei cancerului, insa nu exista dovezi relevante care sa dovedeasca acest lucru.
TEORIE: De curand, Asociatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut ca telefoanele mobile pot fi cauza cancerului. Un studiu atrage atentia asupra acestui fapt care nu mai poate fi ignorat, si sfatuieste oamenii sa reduca expunerea, sa foloseasca hands-free-uri sau sa dea mesaje in loc sa sune.

Dupa concluziile trase de Asociatia Mondiala a Sanatatii, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului au ajuns la acelasi rezultat, ca telefoanele mobile sunt "posibil canceroase".

Telefoanele mobile sunt la fel de cancerigene ca si noxele de la masini, insa mai putin decat azbestul.

Un studiu recent pune sub semnul intrebarii cele prezentate mai sus. Acest studiu a fost dezvoltat cu ajutorul a 350.000 de oameni care folosesc telefoane mobile, pe o perioada de 18 luni. Concluziile studiului au fost ca nu exista riscuri mai mari pentru cei care folosesc telefoane mobile fata de cei care nu folosesc.

EXPLICATIILE SPECIALISTILOR: Exista numeroase cercetari asupra legaturii dintre telefoanele mobile si cancer. Din cauza lipsei de studii pe o perioada indelungata de timp, nimeni nu cunoaste de fapt riscul expunerii la aparatele de comunicat, insa daca exista unul, el este foarte mic. Daca riscurile ar fi fost mai mari, incidenta cancerului ar fi fost mai mare, tinand cont de faptul ca telefoanele au inceput sa fie folosite de la inceputul anilor '90.
TEORIE: Se spune ca tumorile canceroase sunt genetice, deci nu prea ai ce sa faci in aceasta privinta. In realitate, oamenii de stiinta cred ca numai 5-10% din cazurile de cancer ar putea avea vreo legatura cu genele mostenite. S-au descoperit gene care ridica incidenta cancerului precum cel intestinal, ovarian, al uterului si al prostatei. De exemplu, femeile care au mostenit genele mutante BRCA-1 sau BRCA-2, vor avea sanse mai ridicate de a face cancer la san.

EXPLICATIILE SPECIALISTILOR: Este adevarat ca aproape 10% din cancere au la baza genele. Acesta este un factor de risc legat de care nu putem sa facem nimic, insa un stil de viata sanatos, care nu include fumatul si se bazeaza pe o alimentatie echilibrata, poate avea un rol foarte important.

marți, 15 noiembrie 2011

GUTUIA

Retete din batrani
Ceaiul din gutui cu putin zahar era, inca din cele mai vechi timpuri, un remediu contra tusei si raguselii, iar ceaiul din frunze, in amestec cu flori de tei, e indicat in amigdalite si raceli. Zeama din frunze de gutui se aplica pe rani infectate. Din seminte de gutui se prepara, in vechime, apa pentru ochi - 40 de samburi la 100 de picaturi de apa limpede, rece, se bateau putin, apoi se puneau comprese. Ceaiul din samburi se bea cu zahar candel sau cu tarate de grau contra tusei. Cu frunze de gutui, mar dulce si cimbrisor, fierte impreuna, se faceau oblojeli celor care sufereau de slabiciune fizica. Ceaiul din frunze uscate se folosea in cazuri de insuficienta cardiaca si in boli de ficat. Din semintele plamadite in apa se facea un unguent pentru sanii crapati ai femeilor care alaptau. Sursa de vitamine Frunzele contin apa, zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, mici cantitati de grasime, vitaminele A, B, C, PP, saruri minerale etc. Fructele contin apa, zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, mici cantitati de grasime, mucilagii, mai ales in seminte. Sunt foarte bogate si in vitamine, precum provitamina A, B1, B2, B6, C, E, PP, saruri minerale de calciu (55 mg), fier (4,3 mg), fosfor (95 mg), potasiu (125 mg), cupru, magneziu, sodiu (25mg), sulf, etc. 100 g conttin 355 cal. Sanatatea din gutuie Fructele, semintele si florile sunt astringente, fortifiante ale ficatului. Acidul malic contribuie la neutralizarea sangelui, iar pectina ajuta la coagulare. Gutuia e utila in afectiunile pulmonare, chiar in tuberculoza. De asemenea, este un leac eficient in afectiunile intestinale cu diaree sau chiar dizenterie. Amelioreaza secretiile gastrice, are actiune asupra functiilor hepatice si ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Antiinflamator, astringent, analgezic, antispasmodic, emolient (in special semintele), fructul ajuta la digestie, e diuretic, expectorant, tonic si stimulent. Tibetanii considera ca sucul de gutuie este cel mai bun medicament pentru bolile de urechi. In Orientul Apropiat se folosesc in afectiunile digestive semintele. Consumul regulat de gutui influenteaza favorabil psihicul. Semintele, lasate in apa 6-8 ore, sunt un foarte bun laxativ care se poate folosi cu succes in constipatii, in special la copii. Fructele se folosesc ca atare sau ca sirop, dulceturi, sucuri. Extern, au actiune astringenta, semintele sunt emoliente, mucilaginoase, pulpa fructului este tonica. In lipsa fructelor se poate folosi frunza. Gutuile contin substante care stimuleaza ficatul si pancreasul, incetinesc procesele de imbatranire si combat eficient cancerul. Afectiuni in care este benefica: afectiuni bucale, cardiace, ale ochilor si urechilor, pulmonare; in afte, angina, arsuri si iritatii ale pielii (in special ceai din seminte) astm, bronsite, colon iritabil, conjunctivita, constipatie, crapaturi ale pielii, cuperoza, degeraturi, diaree, distonie digestiva, dureri articulare, eczeme, enterita, enterocolita, faringite, fisuri anale, dureri de gat, gingivite, greata, hemoragii uterine si intestinale, hemoptizii, hemoroizi, hepatita, hiperaciditate gastrica, hipertensiune arteriala, infectii respiratorii, inapetenta, insomnie, insuficienta hepatica, insuficienta pancreatica, leucoree, prolaps rectal si uterin, rani tegumentare, raguseala, riduri, stomatite, tuberculoza, tuse, ulceratii, voma. Mod de folosire. Uz intern Se consuma fructul crud, suc, compoturi, paste, jeleuri, suc in sirop. Fructele isi pastreaza majoritatea proprietatilor si prin preparare termica. Consumate ca atare, gutuile stimuleaza pofta de mancare si amelioreaza infectiile respiratorii si astmul. Se pot consuma in cure de lunga durata. * Cateva felii de gutuie se pun la 250 ml apa si se fierb 5 minute. Se bea apoi lichidul caldut de catre copiii care au diaree. In caz de dureri articulare se consuma 3 cani pe zi sau se aplica o compresa externa pe locul dureros. * Se taie o gutuie in felii subtiri si se fierbe intr-un litru de apa, pana se reduce apa la jumatate. Se strecoara prin presare. Se adauga 50 g de zahar. Se foloseste contra enteritelor acute, a digestiilor anevoioase, in tuberculoza (tanin). * Lichior de fructe: 1,5 l suc de gutuie, 0,5 l rachiu, 2 g scortisoara, 0,80 g cuisoare, 0,50 g migdale amare, 1 g (cat apuci intre degete) nucsoara praf. Lasam sa se macereze timp de doua luni. Facem un sirop de zahar, il lasam sa se raceasca si-l adaugam. Filtram si punem la sticla. Se foloseste contra indigestiilor, a flatulentei (gaze) si a hiperaciditatii gastrice. * Sucul de gutuie proaspat stors este recomandat in anemii, boli cardiace, astm, afectiuni digestive sau ale cailor respiratorii. Se beau cate 100 ml de 3 ori pe zi, cu 30 minute inaintea meselor. * Una-doua lingurite de semintele se pun la 100 ml apa si se lasa la fiert pana capata consistenta unei gelatine. Se poate lua intern, cate o lingurita, in bronsite, tuse cu hemoragie, chiar hemoptizie, sau hemoragii uterine. Se face gargara in cazul anghinei, afectiunilor respiratorii sau chiar al constipatiei, in special la copii. Mod de folosire. Uz Extern * O gutuie de marime potrivita se fierbe timp de 15 minute cu un sfert de lamaie, fara sa se adauge zahar. Se foloseste la spalaturi vaginale sau clisme, dupa strecurare. * Se face o emulsie mucilaginoasa calmanta dintr-o mana de samburi de gutui pisati, macerati in jumatate de pahar de apa calda. Se aplca impotriva degeraturilor, hemoroizilor, crapaturii sanilor sau pielii, contra arsurilor, a iritatiilor diverse. * Pentru fisuri ale anusului, sanilor sau pielii se poate aplica suc de gutuie extern. * Contra ridurilor: se lasa sa se macereze timp de 15 zile coji de gutui in putin rachiu apoi se aplica pe fata. * Infuzia de flori (30 g la un litru de apa) sau de frunze (50 g la un litru) calmeaza tusa convulsiva. In combinatie cu putina apa de flori de portocal favorizeaza somnul. ATENTIE! Semintele in cantitate mare, intern, sunt otravitoare, deci nu se vor consuma mai mult de 3-4 linguri pe zi de catre copii, pentru ca pot cauza insuficienta respiratorie si chiar moartea

joi, 20 octombrie 2011

LAPTISOR DE MATCA

Parul, la fel ca si pielea, are nevoie de o ingrijire speciala iar cercetatorii au incercat mereu sa vina cu produse inovatoare si ingredient natural care sa-l mentina stralucirea si aspectul sanatos.

Unul dintre ingredientele care fac minuni pentru organism este laptisorul de matca. Iata care sunt secretele lui:

• este considerat a unul dintre cele mai eficiente intaritoare ale organismului, avand proprietati revigorante si tonifiante si ajutand la prevenirea aparitiei oboselii si la cresterea performantei si rezistentei organismulu.

• este des folosit in terapiile cosmetice, avand proprietati de reintinerire a pielii si a tenului.

• contine substante proteice, lipide, glucide si vitamine, care influenteaza circulatia sangelui in piele, mentin apa in tesuturi, regenereaza celulele pielii, dau elasticitate pielii si atenueaza ridurile.

• este secretia glandelor salivare ale albinelor lucratoare, pe care acestea o depun in stup, ea constituind exclusiv hrana albinei regina. Datorita bogatiei laptisorului de matca in vitamine, proteine, minerale si aminoacizi, regina albina traieste in medie 6 ani, pe cand albinele lucratoare au o durata de viata de numai 5-10 saptamani.

Datorita proprietatilor sale, laptisorul de matca este folosit si in produse pentru ingrijirea corporala, inclusiv in vopsele pentru par precum Intensive Color Crème Honey Colors de la Palette.

Un alt ingredient inovator folosit in vopselele pentru par sunt capsunile. Vopselele pe baza de extract de capsune coloreaza parul si in acelasi timp ii ofera stralucire si un miros delicios. Si sampoanele pe baza de capsune, precum cele de la Energy, sunt folosite pentru a oferi stralucire parului. Aceste fructe sunt intens nutritive si au o multime de beneficii pentru sanatate, sunt o excelenta sursa de fibre, vitamina C si magneziu si datorita inaltei puteri de antioxidare, sunt considerate un aliment cu adevarat sanatos.

vineri, 26 august 2011

Vreti sa aveti o minte clara si la batranete ?


Exista metode de a va mentine creierul tanar.
Din pacate, mintea mai buna nu se poate obtine odata cu varsta, ci din contra, pierdem din ea, cu fiecare an ce trece.
Cercetatorii au aflat insa ca exista diverse metode prin care putem opri declinul mintii. Iata cateva dintre acestea:
· Dansati. “Putine activitati stimuleaza creierul asa de bine ca dansul!", spune doctorul Daniel Amen, autorul cartii “O minte minunata la orice varsta". “Dansul necesita totul, de la coordonare si organizare, la planificare si judecata", a mai scris acesta.
Acelasi lucru este valabil si pentru artele martiale. Ambele cer pozitionarea diferitelor parti ale corpului simultan si in sincron.
· Mergeti la fitness. Sportul creeaza celule noi intr-o zona a creierului vitala memoriei. Cercetatorii de la Universitatea Columbia au masurat volumul sangelui din creierul adultilor care merg la sala de patru ori pe saptamana, timp de patru luni si au descoperit ca toata aceasta activitate duce la producerea mai multor neuroni.
· Mancati oua. Micul dejun ideal este un ou, potrivit medicului Larry McLeary, autorul programului “Incredere in creier". Oul contine vitamina B, care obliga celulele nervoase sa arda glucoza, cea mai importanta sursa de energie a creierului. Oul mai contine si antioxidanti, care protejeaza neuronii de stricaciuni si acizi grasi omega-3, care mentin impulsurile nervoase la ritmuri optime.
· Mancati, de asemenea, multe fructe si legume si evitati mancarurile grase, care diminueaza abilitatea celulelor nervoase de a comunica intre ele.
· Fiti activi. Nu deveniti lenesi, pentru ca dauneaza grav sanatatii. Implicati-va tot timpul in diverse activitati, pentru a va mentine mintea alerta.
· Hidratati-va mintea. Un studiu al Universitatii South Florida din 2006 a aratat ca oamenii care beau trei sau mai multe pahare de suc proaspat pe saptamana aveau cu 76% mai putine sanse sa se imbolnaveasca de Alzheimer. Cantitatea mare de polyphenoli, antioxidanti gasiti in fructe, protejeaza creierul de boala.
Opt pahare de apa pe zi sunt si ele extrem de benefice pentru minte, intrucat creierul este 80% apa si daca nu este hidratat, neuronii nu pot sa functioneze corect.
· Radeti. Luati-va o pauza de la problemele cotidiene si radeti. Cititi bancuri, uitati-va la filmulete amuzante. Chiar si anticiparea rasului scade stresul cu 39% pana la 70%! Rasul este extrem de bun si pentru inima.
· Dormiti suficient. Somnul este important pentru o stare mentala buna. Memoria se organizeaza in creier, in timpul somnului. Un studiu al Facultatii de Medicina de la Harvard arata ca mintea aduna bucati separate de informatie si le tese impreuna in timpul somnului. Doctorii ne sfatuiesc sa dormim fix 7 ore!
· Nu va mai uitati la TV. O ora de privit la televizor creste riscul de a capata Alzheimer cu 1,3%. Asa ca doctorii recomanda sa va relaxati la TV maxim doua ore pe zi. In schimb, ei propun sa cititi cat mai multe carti.
· Folositi mirodenii. Atunci cand gatiti, folositi cat mai multe mirodenii la mancare. Rozmarinul, de exemplu, contine acid carnozic, care reduce riscul de atac cerebral cu 40%! Folositi cu incredere condimentele, mai ales scortisoara, sofranul, busuiocul, oregano, cimbrul si salvia.
· Studiati o limba straina. Nu ezitati sa invatati o limba straina, pentru a evita dementa la batranete. Un studiu al Universitatii York din Toronto arata ca oamenii in varsta care vorbesc mai multe limbi straine au o minte mai clara decat ceilalti.
· Spalati-va bine pe dinti. O gingie inflamata, sangeranda, poate sugera o problema a sanatatii. In plus, toate bacteriile care se strang in gura ajung in sange si apoi la organele vitale, inclusiv la creier. De aici, si o stare mentala extrem de proasta.
Beti ceai verde si veti castigati cu 20% mai multa sanatate mentala, potrivit unui studiu prezentat in The American Journal of Clinical Nutrition.

sâmbătă, 20 august 2011

ZMEURATĂ (LICHIOR DE ZMEURĂ)


Punem în sticlă 300 g boabe de zmeură, turnăm deasupra 400 ml de alcool
amestecat cu un sirop fiert, făcut din 300 g zahăr şi 300 ml apă, apoi capsăm sticla
şi lăsăm la macerat timp de 3 săptămâni. Această băutură se serveşte cu tot cu fructe.
Acelaşi procedeu se foloseşte şi cu alte fructe – fragi, mure sau căpşuni.

Sirop de muguri brad si Socata

3 kg muguri de brad se pun la fiert cu 6 l de apă, apoi lăsăm să fiarbă timp de
jumătate de oră. Lăsăm la răcit, după care scurgem siropul bine, prin tifon.
Îl punem în sticle închise bine şi când avem zahăr la îndemână, îl fierbem, se
păstrează foarte bine crud, fără zahăr. Dar, reţeta mea este aşa: se fierb 1,100 kg
zahăr cu 600 ml de sirop crud. Punem vasul la foc şi fierbem timp de 15 minute,
luăm spuma albă care se formează deasupra, picurăm puţină zeamă de lămâie, mai
lăsăm câteva clocote şi dăm la răcit. Punem în sticle bine închise şi punem data, apoi
le depozităm în cămară.
SOCATĂ
14 flori de soc, 10 l de apă rece, o lămâie - coajă şi zeamă, o linguriţă de sare de
lămâie, o linguriţă de oţet, 100 g zahăr ars şi 1 kg zahăr
Se amestecă timp de 2 zile. Se filtrează şi se pune în sticle de 2 l, în care se adaugă
câte 2-3 stafide.

PAPANAŞI CU BRÂNZĂ DE VACI


400 g brânză de vaci, 500 g făină albă, 250 g zahăr, 3 ouă, zeama şi coaja rasă de
la o lămâie, o lingură de zahăr pudră, 4 linguri de dulceaţă, 200 g smântână şi
esenţă de rom.
Din brânză de vaci, făină, zahăr, ouă, zeama şi coaja de lămâie facem o pastă, căreia
îi dăm forma unor chifteluţe rotunde cu gaură la mijloc şi le prăjim în ulei, după care
le aşezăm pe un platou. În gaură, punem dulceaţa şi decorăm cu frişcă bătută cu zahăr
pudră şi esenţă de rom.

Ochi de elefant

350 g biscuiţi daţi prin maşină, 125 ml apă, 150 g zahăr; se face un sirop şi se
toarnă peste biscuiţi. După ce s-a răcit, se adaugă 100 g unt, 3 linguri de nucă de
cocos, 2 linguri de cacao şi esenţă de rom, apoi se face o foaie. După aceea, se
freacă 100 g unt cu 2 linguri de nucă de cocos şi 150 g zahăr pudră, se aşează
peste prima foaie, după care se curăţă 3 banane şi se aşează cap la cap, apoi se
rulează. Compoziţia se ţine la rece timp de 24 de ore.

Sarmale vegetariene

Ingrediente: 1 varză mai mare,
1 cană orez nefiert,
3 linguri ulei,
2 cepe mari,
½ kg roşii,
sare,
frunze pătrunjel,
1 cană ciuperci călite în ceapă.
Se spală şi se curăţă varza, apoi se opăreşte.
Ceapa se taie mărunt şi se căleşte împreună cu morcovii în puţină apă, o lingură
ulei şi sare.
Apoi se adaugă orezul spălat şi 2 pahare de apă.
Se lasă să fiarbă aproape complet, se adaugă frunze de pătrunjel şi se lasă să se
răcească puţin.
Se pun ciupercile călite şi se amestecă.
Se fac sarmalele şi se aşază în cratiţă pe fundul căreia s-a pus varză tăiată mărunt şi
ulei. între straturile de sarmale se pun roşii tăiate felii.
Se acoperă cu apă, se lasă să fiarbă până când scade apa.
Se pot servi cu smântână.

Pateu din branza de vaca

200g brânză de vacă proaspătă,
2 linguri smântână,
2 linguri lapte,
2 linguri ulei,
1 ceapă mică tăiată mărunt,
2 căţei de usturoi tăiaţi mărunt,
un sfert lingură sare,
2 linguri seminţe de bostan măcinate,
frunze de pătrunjel tăiate mărunt,
coriandru sau maghiran după gust.
Se amestecă toate ingredientele până se obţine o pastă.

Crap la cuptor

Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente:
1 ½ kg. peste, 1 lamiie, 1 pahar ulei, usturoi, piper, sare, ½ kg. rosii (bulion), 3-4 linguri de
vin, cimbru
Mod de preparare:
Pestele curatat se lasa ½ ora cu sare, se cresteaza si in crestaturi se pun boabe de piper,
usturoi, felii de lamiie, cimbru. Se toarna pe deasupra ulei, vara se pun rosii, iarna bulion. Se
da la cuptor. Cind este aproape gata, se picura putin vin

Mamaliga

Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente:
2 cesti pline de malai, 4-5 cesti apa, 1 lingurita delikat (knor) condimente baza pentru
mancaruri, 1 lingurita ulei, un varf de cutit sare
Mod de preparare:
Se pune apa la fiert. Cand apa da in clocot, se adauga uleiul, sarea, delikat-ul si apoi se
presara malaiul in timp ce se mesteca cu telul (pentru a evita formarea cocoloaselor, dar se
evitata si stropirea aragazului cu amestec). Mestecati continuu pentru a nu se lipi de vas.
Pentru a obtine o mamaliga mai tare, se lasa pe foc mai mult timp (mestecand). Puteti sa
adaudati si un ou pentru a obtine un gust desavarsit.

Tarta cu fructe


Ingrediente:
6 oua, 450 g.zahar, 400 g.faina, 14 linguri apa rece, esenta de rom, 2 pliculete zahar vanilat, 1
lingurita amoniac de sodiu, fructe (visine, cirese, caise, piersici, struguri, prune)
Mod de preparare:
Intr-un vas se spumeaza galbenusurile cu 250 g.zahar , se adauga treptat 7 linguri apa rece ,
esenta de rom si zaharul vanilat si la sfarsit faina. Intr-un alt vas se bate spuma albusurile cu
200 g. zahar si se adauga treptat 7 linguri apa rece si 1 lingurita amoniac de sodiu. In vasul cu
galbenusurile se amesteca usor, de jos in sus, compozitia cu albusurile. Aluatul rezultat se
toarna in tava de aragaz unsa cu margarina si tapetata cu faina. Deasupra se asaza in mod
uniform fructele. Se coace la foc potrivit. Cand s-a racit se pudreaza cu zahar farin.

Ciocolata de casa

Timp de preparare: 15 min
Ingrediente:
250 gr lapte praf, 500 gr zahar, 150 ml apa, 50 gr cacao, 100 gr unt, alune, stafide
Mod de preparare:
Se dizolva zaharul in apa, se face un sirop gros (pe foc). Se incorporeaza laptele si cacao in
siropul racorit. Se adauga untul topit si racit si se amesteca bine. Se toarna in tava un strat de
ciocolata, un strat de alune si stafide si iar un strat de ciocolata.

Spaghete cu ton

Ingrediente:
- 3-4 catei usturoi
- 2 cutii ton
- 500 g suc rosii
- patrunjel
- 1 pachet spaghete
Mod de preparare:
Se caleste usturoiul in uleiul de ton. Se adauga tonul, sucul de rosii, sare, piper,
patrunjel tocat. Se mai fierbe cateva minute.
Se fierb spaghetele si se servesc fierbinti su sos deasupra.

Cartofi copti

Cartofi copti cu branza
Ingrediente:
- 225 g branza moale de vaci
- 1 lingura menta verde tocata
- 5 linguri smantana
- 1 catel usturoi pisat
Mod de preparare:
Se infasoara cartofii in folie de aluminiu si se coc in cuptor timp de 1 ora.
Se amesteca branza cu samntana, menta si usturoiul. Se asezoneaza.
Se taie cartofii in cruce si se umplu cu compozitia de branza. Se servesc cu salata verde.

TURTA DE CARTOFI

Turte de cartofi condimentate
Ingrediente:
- 750 g cartofi rasi
- 4 oua batute
- ½ lingurita boia de ardei
- 100 g cascaval ras / branza Cedar
- 2 linguri ulei
- 1 ardei gras taiat cuburi
- 100 g smantana
- 2 lingurite seminte mac
Mod de preparare:
Se scurg cartofii intr-un tifon. Se amesteca cu ouale, boiaua si cascavalul. Se asezoneaza.
Se incinge uleiul si se caleste ardeiul gras. Se adauga peste amestecul de cartofi.
Se prajesc din amestecul de cartofi 4 turte. Se amesteca smantana cu semintele de mac si
se serveste cu turtele fierbinti..

Rulada cu spanac

Rulada cu spanac si branza
Ingrediente:
Pentru rulada:
- 2 linguri parmezan ras
- 50 g faina
- 2 linguri faina de porumb (malai)
- 75 g branza Cedar rasa
- 125 ml lapte
- 4 oua separate
- 2 linguri arpagic taiat
Pentru umplutura:
- 350 g spanac taiat foarte marunt
- 100 g branza de vaci
- 2 linguri smantana
- 1 catel usturoi pisat
- 2 linguri plante aromatice (patrunjel, hasmatuchi)
Pentru sosul de tomate:
- 6 rosii taiate marunt
- 1 lingurita zahar
- 1 lingura bulion
- 2 linguri ketchup
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul. Se tapeteaza o tava de 20x30 cm cu hartie pergament unsa cu unt. Se
presara jumatate din cantitatea de parmezan.
Se cerne faine, se adauga branza Cedar. Se amesteca cu o lingura de lemn laptele,
galbenusurile si arpagicul. Se bat albusurile pana se ridica usor. Se incorporeaza incet in amestecul
de branza si se asezoneaza. Se toarna in forma si se coace 10 –15 minute.
Intre timp se intinde o hartie pergament unsa cu unt si presarata cu parmezan. Se scoate
rulada pe aceasta, apoi se curata prima hartie pergament. Se acopera cu un servet cald si umed si
se lasa la racit.
Umplutura: se pune spanacul la fier 3-5 minute. Se amesteca branza cu smantana, se
adauga spanacul, usturoil si plantele aromatice, se asezoneaza.
Sosul: se amesteca rosiile cu mixerul pana ce se formeaza un piure. Se adauga zaharul,
bulionul si ketchup-ul si se mai amesteca 1 minut. Se asezoneaza.
Se aseaza amestecul de spanac peste rulada. Se ruleaza. Se taie in 8 bucati. Se serveste cu
sosul de tomate si salata verde.

Tarta vegetariana

Ingrediente:
Pentru aluat:
 75 g branza de vaci
 75 g unt
 2 linguri plante aromatice (cimbru, oregano, patrunjel)
 175 g faina
 2 linguri praf copt stins cu cateva picaturi lamaie
Pentru umplutura:
 50 g unt
 2 linguri miere
 150 g rosii mici
 100 g caise deshidratate
 8 bucati arpagic taiat pe jumatate
 2 dovlecei taiati felii
 1 cortof taiat cubulete
 75 g fructe padure
Mod de preparare:
Se amesteca branza cu untul 30 secunde (cu mixerul). Se adauga plantele aromatice, faina,
praful copt si putina sare. Se mai amesteca cateva secunde. Se da la rece 30 minute.
Se incinge cuptorul. Se unge cu unt o forma rotunda cu diametrul de 23 cm. Se stropeste
baza bormei cu miere si putina sare. Se adauga rosiile, caisele, arpagicul, dovleceii, cartofii si
fructele de padure. Se presara un praf de sare si piper.
Se intinde aluatul sub forma de cerc (mai mare decat forma de copt). Se aseaza deasupra
legumelor si se preseaza marginea inauntrul formei, pentru a obtine o bordura mai groasa. Se
gaureste aluatul in doua locuri.
Se da la cuptor si se lasa 25-30 minute, apoi se micsoreaza flacara si se mai lasa 15-20
minute. Se lasa 5 minute la racit, apoi se pune un platou deasupra formei si se rastoarna.

Paine cu legume

Paine prajita cu legume si branza
Ingradiente:
 1 lingura ulei de masline
 1 catel usturoi zdrobit
 1 ceapa mare rosie taiata sferturi
 225 g ciuperci, taiate felii
 175 g frunze spanac
 4 felii groase de paine alba
 125 g branza, maruntita
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul foarte bine. Se incinge uleiul intr-o tigaie incapatoare, se caleste ceapa
si usturoiul 3-4 minute. Se adauga ciupercile si se mai calesc inca 3-4 minute. Se adauga spanacul
si se inabuse pana se inmoaie.
Se prajeste painea la prajitorul de paine. Se aseaza amestecul de legume peste paine, se
asezoneaza cu sare si piper. Se acopera cu branza si se da la cuptor pana ce branza s-a topit.
Se serveste imediat.

Castraveti umpluti

Te gandeai la aceasta posibilitate? Sa gatesti castraveti umpluti? Ei bine, este o reteta foarte
gustoasa si potrivita pentru sezonul estival, cand se gasesc din belsug castraveti si rosii, doua
legume folosite in aceasta reteta. Se prepara incredibil de repede si de usor, putand fi "gatita" si de
"incepatoarele" in domeniul gastronomic. Pregateste-te sa ii uimesti pe cei dragi cu o reteta de vara!
Ingrediente:
1 castravete;
1 rosie taiata cubulete;
aproximativ 200 g smantana cu branza de vaci;
1 lingurita ceapa rasa;
putina sare de mare;
boia;
frunze de salata.
Mod de preparare:
Intr-un vas, se bate spuma branza de vaci impreuna cu rosia, iar compozitia rezultata se amesteca cu
celelalte ingrediente.
Castravetele se taie in felii de 2 cm grosime, se scoate miezul din fiecare felie si se asaza pe
frunzele de salata (se poate taia castravetele si pe lung si se scoate miezul). Apoi se umple cu
compozitia care este gata preparata.

Salata de vinete

Datorita continutului sau bogat in potasiu si acid folic, vanata este foarte apreciata. Preparate ca in
reteta urmatoare, vinetele se pot servi pe paine, ca aperitiv, sau chiar ca un fel de mancare. In acest
caz, salata va fi asezata pe frunze de salata verde si ornata cu rosii, ceapa verde si felii de castravete.
Iti dorim pofta buna!
Ingrediente si cantitati:
1/2 kg vinete;
1 ceapa de marime potrivita, tocata;
2 lingurite de patrunjel tocat;
1/4 cana ciorba de legume sau supa concentrata;
2 lingurite ulei de masline;
1/4 lingurita cimbru;
1/4 lingurita boia, ardei iute (optional);
sare de mare si piper, dupa gust.
Mod de preparare:
1. Se pune in functiune cuptorul si se incalzeste la foc potrivit.
2. Se taie vinetele in doua sau trei locuri si se pun pe gratarul din cuptor sau intr-o tigaie si se lasa
20-30 de minute, adica pana cand devin moi. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.
3. Se curata vinetele de coaja. Se taie apoi pulpa in bucati mari, se pune intr-un vas si se adauga
patrunjelul, restul ingredientelor si se amesteca cu mixerul pana cand se obtine o compozitie
omogena. Se adauga ceapa tocata. Se pune apoi la rece si dupa o ora poate fi servita.
Se obtin 6 portii.
1 portie contine: 40 calorii; 0,9 g proteine; 5,8 g carbohidrati; 1,6 g grasimi; 0 mg colesterol; 10 mg
de sodiu (fara cel din sare).

Salata de pui si bacon

In lunile de vara, este recomandabil sa consumi cat mai multe salate, legume si fructe proaspete.
Tocmai de aceea, pentru astazi iti recomandam o salata delicioasa cu sunca de pui si bacon, la care
se adauga rosiile pline de vitamine si cartofii fierti in coaja, extrem de consistenti. Timpul este de
partea ta - nu dureaza mai mult de jumatate de ora sa prepari acest fel de mancare, ce poate deveni
un pranz satios. Pofta buna!
Ingrediente si cantitati pentru 5 portii:
300 g sunca de pui;
200 g bacon;
300 g cartofi fierti in coaja;
200 g rosii;
1 ardei gras verde;
100 g masline negre.
Sosul:
4 linguri ulei;
2 linguri zeama de lamaie;
2 linguri patrunjel si marar verde, tocate;
sare.
Mod de preparare:
1. Cartofii fierti se curata si se taie cuburi foarte mici, care se pun intr-un castron.
2. Intr-o tigaie, se prajeste 2 minute baconul, taiat fideluta, si se adauga cald, peste cartofii din
castron.
3. Rosiile se spala si se taie cuburi, care se pun in castron impreuna cu ardeiul gras, spalat, curatat
de seminte si taiat fideluta, si sunca de pui, taiata fasii.
4. Din ulei, zeama de lamaie, sare si verdeturi rezulta un amestec ce se combina cu compozitia de
sus si se decoreaza cu masline.

Salata germana

Cartofii noi, un adevarat deliciu, contin fibre si vitamine si sunt foarte satiosi. Incearca aceasta
reteta germana de salata, pentru cina, cand este putin mai racoare si doresti sa mananci ceva
consistent.
Ingrediente si cantitati:
8 cartofi decojiti si taiati felii
8 felii subtiri de sunca slaba
1 ceasca masline verzi
2 lingurite otet
1/2 ceasca patrunjel verde tocat
4 cepe verzi (sau rosii) taiate rondele
sare si piper, dupa gust
Mod de preparare:
1. Pune la fiert cartofii intr-o oala mare cu apa si putina sare. Dupa ce s-au fiert, lasa-i sa se
raceasca.
2. Taie-i apoi cubulete, adauga sunca, maslinele, patrunjelul si ceapa rondele. Amesteca otetul
cu sarea si piperul si adauga-le salatei, dupa care poti servi.

luni, 1 august 2011

Murele-anticancerigene

Murele.benefice in prevenirea si tratarea cancerului

Un alt studiu a relevat faptul ca peste 2000 de gene sunt responsabile pentru reglarea sanatatii digestive. Aceste gene sunt influentate de consumul de alimente procesate, grasimi hidragenate sau zahar, ducand la aparitia si dezvoltarea cancerului. Murele adaugate in dieta duc la stabilizarea acestor gene.

Murele, care contin o varietate de compusi anticancerigeni, au un efect benefic asupra genelor implicate in dezvoltarea cancerului. Compusii activi din mure ajuta la inhibarea tumorilor canceroase si suprimarea activitatii unei proteine care accelereaza dezvoltarea cancerului. Murele ajuta si la reducerea inflamatiilor canceroase.

Cantitatile mari de antioxidanti si antocianine pot reduce riscul aparitiei mai multor afectiuni, printre care diabet, dementa, infact sau afectiuni cardiovasculare. Compusii din fructele de padure au o activitate intensa care ajuta la stimularea tractului intestinal.

Murele nu sunt singurele fructe de padure care au numeroase beneficii asupra organismului. Mai poti include in dieta si afine, coacaze, capsuni, zmeura sau fragute.

Antioxidantii puternici continuti de mure ajuta la prevenirea cancerelor de colon si contribuie la stoparea dezvoltarii tumorilor. Murele au proprietati anticancer inhiband productia unei proteine numita beta-catenina, care contribuie la formarea tumorilor.

sâmbătă, 9 iulie 2011

FRAGII-remediu pentru diabet


Fragii curata organismul de toxine si sunt indicati in cazuri de pietre la bila si rinichi (ajuta la eliminarea lor), contra reumatismului si a gutei.

O cura de 7 zile de fragi in care consumati cate 150 g pe zi dimineata, pe stomacul gol scade tensiunea arteriala, tonifica sistemul nervos, regenereaza si stimuleaza ficatul. Nu in ultimul rand aceasta cura scade considerabil valorile glicemiei si colesterolului.

In caz de constipatie si boli intestinale cu constipatie cronica este bine sa consumati 100 g fragute cu 2 linguri de miere de salcam. La 1/2 de ora dupa ce ati mancat aceasta combinatie (care, printre altele, este deosebit de gustoasa), beti 1 pahar cu apa de izvor sau apa plata.

Ceaiul din flori si frunze de fragi e un remediu excelent pentru cei care sufera de diabet pentru ca readuce la normal cotele glicemiei.

Cum preparati ceaiul:
Puneti la fiert 250 ml apa si cand clocoteste adaugati 2 linguri de planta proaspata (sau uscata) si lasati sa fiarba 5 minute.

Lasati sa se raceasca si apoi il beti. Dupa aceasta reteta va trebui sa consumati 3 cani pe zi.

Zmeura este recomandata in caz de arsuri la stomac, ulcer gastric duodenal, dar numai consumata fara zahar si fara miere, cate 100-200 g pe zi, inaintea meselor.

De asemenea, ceaiul din varfuri de zmeura (fie verzi, fie uscate) stabilizeaza glicemia si stimuleaza pancreasul.

joi, 7 iulie 2011

ZMEURA

Zmeura contine un antioxidant numit acid elagic care are un rol foarte important in prevenirea distrugerii membranei celulare si prin neutralizarea radicalilor liberi.

Antocianinele din zmeura ii dau acestui fruct proprietati antioxidante, dar si antimicrobiene, inclusiv abilitatea de a preveni dezvoltarea unor bacterii si ciuperci (de exemplu, Candida albicans care provoaca des infectii vaginale si este una din cauzele sindromului de colon iritabil).


Mai mult, unii cercetatori sustin ca zmeura are potential sa inhibe dezvoltarea celulelor canceroase si a unor tumori in diverse parti ale corpului, inclusiv colon.Profita si congeleaza cat mai multa zmeura. Proprietatile sale se pastreaza foarte bine, chiar si in astfel de conditii.

Atentie!
Zmeura contine oxalati, substante care se gasesc in mod natural in organismul uman, in plante si in animale. Cand cantitatea de oxalati devine prea concentrata, acestia se cristalizeaza provocand probleme de sanatate. Persoanele care au pietre la rinichi sau la fiere netratate trebuie sa evite zmeura. Studii de laborator au dovedit ca oxalatii pot impiedica buna absorbtie a calciului in organism.

Minunea din frunzele de zmeur
Este pacat sa nu ne aplecam privirea asupra unor remedii naturale deosebite, cum ar fi ceaiul din frunze de zmeur. Iata ce efecte are! n Administrat pe cale interna: reglator hormonal puternic, anti-acid, antiseptic intestinal, astringent, cicatrizant, digestiv, diuretic, dezinfectant, hemostatic. n Folosit extern, ceaiul din frunze de zmeur este antiseptic, astringent, cicatrizant.

Iata cate indicatii are: dismenoree, sindrom premenstrual, uter fibromatos, chist ovarian, fibrom uterin, noduli mamari, tulburari specifice premenopauzei, hemoragie, hemoragie uterina, pielonefrita, cistita, prostatita, ulcer gastro-duodenal, gastrita, diaree, enterocolita, gastrita hiperacida, ulcer gastric, tuse, raceala, bronsita, afectiuni ale prostatei. De asemenea, compresele cu ceai din frunze de zmeur se pot aplica in tratamentul unor eczeme infectioase, conjuctivita, nevralgii dentare, eruptii tegumentare.

joi, 23 iunie 2011

CIRESELE


Alături de căpşune, cireşele sânt primele fructe care ajung la maturitate în cursul anului(în jur de 10-15 Mai) şi de aceea sânt foarte solicitate de consumatori. Sezonul de cireşe durează 6-8 săptămâni. După gust, se deosebesc cireşe dulci şi cireşe amare. Cireşele dulci se obţin numai de la pomii cultivaţi. După consistenţa pulpei, se deosebesc trei grupe de soiuri dulci: cu pulpă moale, cu pulpă semipietroasă, cu pulpă pietroasă, acestea fiind cele mai valoroase. Cireşele amare se obţin de la pomii sălbatici sau de la pomii altoiţi. Ele sânt mai mici decât cireşele dulci, mai perisabile şi sânt mai bogate în tanin. Din cireşele amare se prepară o dulceaţă de calitate superioară, lichior, suc, şerbet, etc.

Cireşele dulci conţin: apă(75-89%), zaharuri(7,7-16,8%), acizi(0,49-1,37%), pectine(0,06-0,39%), substanţe tanoide, săruri minerale(de potasiu, fier, calciu, magneziu, etc.), provitamina A, vitaminele B1, B2, C, E, P, B6, acid pantotenic, vitamina PP, etc. Valoarea energetică a cireşelor este 43-98 kcal/100g Cireşele dulci se folosesc pentru consum în stare proaspătă, compot, dulceaţă, gem, suc, etc.

Cura de cireşe dulci (în 1-2 zile pe săptămână, câte 0,5-1kg de fructe proaspete, fără alte alimente) realizează o excelentă depuraţie organică, înlesnind eliminarea toxinelor din organism.

Cireşele au, totodată antiinfecţioasă(măresc reacţia naturală de apărare a organismului), antireumatismală şi antirahitică. Ele sânt un reglementator hepatic şi gastric, un sedativ al sistemului nervos, contribuie la regenerarea ţesuturilor şi au efect laxativ. Sunt indicate în tratarea aterosclerozei, a obezităţii, a unor afecţiuni hepatice, a gutei, a artritismului, litiazelor(urinară şi biliară), în fermentaţii intestinale şi constipaţie. Pentru bătrâni şi dispeptici, cireşele fierte(sub formă de compot şi dulceaţă) sânt mai indicate decât cele proaspete. Se poate face şi o cură cu suc de cireşe.

Decoctul din cozi de cireşe (sau de vişine) se prepară dintr-un pumn de codiţe (pedunculi) la 0,6 litri apă rece. Se fierb 15-20 de min., apoi se îndulceşte şi se bea călduţ, în cursul unei zile, în 3-4 reprize. Are efect diuretic. Dă rezultate bune în afecţiuni ale rinichilor şi ficatului. Acţiunea diuretică a codiţilor de cireşe sau de vişine creşte dacă li se adaugă frunze de merişor, coada calului şi frunze de mesteacăn.

Gumele de pe scoarţa Cireşului se folosesc în tratarea artritelor. Aceste gume(cleiuri), dizolvate în apă, dau o soluţie numită „loţiune contra pecinginii”. Pecinginea este o boală de piele contagioasă, caracterizată prin erupţie cu băşicuţe care, prin uscare, lasă nişte pete scorţoase , ce produc mâncărime.

joi, 9 iunie 2011

CAPSUNA


Prin compozitia sa, ea este recomandata pentru întarirea si remineralizarea organismului, sporirea imunitatii naturale a organismului, purificarea si fluidizarea sângelui, favorizând tranzitul intestinal si având o actiune benefica asupra functiilor hepatice si presiunii arteriale, pentru tonifierea corpului si cresterea diurezei.
Printre nenumaratele substante continute de capsuna, exista una care prezinta interes pentru reumatici, artritici si cei suferinzi de guta: acidul salicilic, care alina suferintele fara cel mai mic efect secundar, în vreme ce folosirea acidului salicilic produs în laborator nu ofera prea multe garantii.


Ca si alte plante, capsunile ofera fiecarui bolnav posibilitatea alegerii propriului mod de tratament: cura simpla sau cura exclusiva. Sa ne ocupam mai întâi de prima dintre ele: 500 g pâna la 1 kg de capsuni se manânca în loc de mic dejun si de cina, fara a mai consuma altceva. Prânzul trebuie sa fie usor. Aceasta metoda, daca e bine tolerata, poate fi urmata timp de o saptamâna, uneori mai mult.


Cura exclusiva: se consuma zilnic pâna la doua kg de capsuni, timp de trei zile, în loc de mâncare. Se bea apa minerala.
Cura de capsuni, ca orice cura vegetala, poate fi reluata în fiecare luna sau din doua în doua luni.

Persoanele gresit informate au adesea tendinta sa faca legatura între urticarie si capsuni; aceasta se poate întâmpla atunci când capsunile sunt consumate dupa o masa dezechilibrata. Pentru a testa alergia la acest fruct, este suficient sa mâncati capsuni dimineata, pe stomacul gol, si sa asteptati o eventuala reactie.
Oxiurii, de care se scapa atât de greu, pot fi eliminati cu ajutorul capsunilor: se manânca 500 g de capsuni în trei reprize, pe stomacul gol, pâna la masa de prânz. Nu adaugati nimic (zahar, lapte) si nu mai mâncati altceva pâna la prânz. Se face acest tratament timp de trei - patru saptamâni daca este necesar.
Capsunile sunt bogate în zaharuri, în special în levuloza, pe care diabeticii o pot asimila fara probleme.
Studiile au demonstrat ca fructul are si excelente proprietati bactericide, fiind capabil sa opreasca dezvoltarea germenilor. In contact cu el, bacilul febrei tifoide moare în câteva ore. Este bine sa se consume capsuni dupa un meniu alcatuit din fructe de mare.

Sucul de capsuni nu are nici o actiune asupra constipatiei, pentru ca din el lipsesc celuloza si semintele. In schimb, pentru ceilalti bolnavi, sucul de capsuni ramâne un mod agreabil de a profita de calitatile acestui fruct.
Sa semnalam proprietatile terapeutice ale frunzelor si ale radacinii, utilizate în tratarea diareii, nefritelor si inflamatiilor vezicii urinare (cistite). In plus, frunzele si radacinile au efecte diuretice, antireumatismale si antigutoase.
Decoct din frunze: se pune un pumn de frunze într-un litru de apa, se lasa sa fiarba cinci minute. Se bea preparatul în cinci sau sase reprize pâna seara.
Decoct din radacini: 30 pâna la 60 g de radacini într-un litru de apa. Se lasa sa fiarba zece minute. Se beau una pâna la trei cesti pe zi. împotriva dizenteriei, folositi reteta doctorului Blackburn:

„Se pun 375 g de frunze verzi de capsun salbatic în 1150 ml de rachiu si se lasa sa fiarba pâna când scade ia 550 ml. Dupa racire, se strecoara printr-o tesatura fina care nu a fost spalata cu produse continând lesie, si se pune într-o sticla. Se consuma câte o lingurita din acest preparat din trei în trei ore; în cazurile grave, câte o lingura odata."

Uz extern

Masca tonica pentru ten obosit: o mâna de capsuni zdrobite, o lingura de miere lichida si trei sau patru picaturi de ulei de lavanda. Se amesteca bine. Se aplica pe fata si se lasa vreo 20 de minute. Se clateste cu apa necalcaroasa.

Trebuie stiut ca fructele cu pulpa rosie coloreaza pielea; sunt de preferat capsunile cu pulpa alba.

Frunzele de capsuni fac minuni în tratarea cuperozei: se toaca foarte marunt doua-trei mâini de frunze, se aduna sucul si se aplica pe fata sub forma de cataplasma, dimineata si seara, lasând-o aproximativ 20 de minute. Tratamentul se continua trei saptamâni, si mai mult, daca este necesar.

vineri, 3 iunie 2011

Cele 10 porunci ale dietelor de slabit

1.Mancati numai atunci cand va e foame cu adevarat.

2.Tineti la vedere un biletel,pe care sa-l folositi cand av e taie foamea,si pe care sa scrieti lucruri menite sa va abata atentia.De pilda:o baie cu spuma,o convorbire placuta la telefon,mersul la cinema,o repriza de dans in fata oglinzii,ca sa va reamintiti ca trebuie sa slabiti.

3.Mancati numai stand jos,pe scaun,intr-un spatiu linistit,chiar si daca puneti in farfurie doar o bucatica de ciocolata sau un mar.Nu mancati niciodata in masina.

4.Celebrati fiecare masa,chiar daca sunteti singuri.O lumanare,un tacam frumos aranjat,un pahar de cristal va vor impiedica sa dati navala la mancare.

5.Cel putin o data pe saptamana,mancati singuri.Faptul intareste atentia asupra a ceea ce faceti si va face sa simtiti gustul mancarii mai accentuat,ceea ce impiedica lacomia.

6.Mancati fara sa va abateti atentia de la ce se afla in farfurie.Deci,nu va uitati la televizor,nu cititi ziarul,nu purtati discutii aprinse.

7.mancati ce poftiti si ce va cere organismul,dar in portii mici.E secretul care le face pe frantuzoaice sa nu aiba probleme de greutate.Variat,dar putin.

8.Dupa ce mancati,beti un pahar cu apa fierbinte sau un pahar cu apa rece,in care puneti 2 lingurite otet de mere.

9.Nu va ridicati niciodata de la masa satui.

10.Folositi bucataria pentru miscari de gimnastica.pana se incalzeste mancarea,faceti 10 flotari,aplecari de trunchi,cu piciorul ridicat pe o mobile,sau 10 genuflexiuni,caloriile pierdute le vor anula pe cele din farfurii.

duminică, 29 mai 2011

EHEC

Specialistii în microbiologie din Hamburg au identificat sursa infectãrilor cu o formã agresivã de colitã hemoragicã (EHEC) în Germania. Îmbolnãvirile par a fi fost provocate de consumarea castravetilor proveniti din Spania. Expertii au atras însã atentia cã si alte alimente aflate în comert pot fi contaminate cu germeni EHEC, scrie Deutsche Welle, precum rosiile sau salata verde.

"Nu putem ignora eventualitatea ca si alte alimente sã fie purtãtoare ale acestor germeni", a declarat ministrul regional al sãnãtãtii din Hamburg, Cornelia Prüfer-Storcks.

Experti ai Institutului pentru Igienã din Hamburg au indetificat germenul de tip O104, putin rãspândit pe teritoriul Germaniei, ceea ce explicã si lipsa rezistentei populatiei la atacurile bacteriei EHEC precum si frecventa complicatiilor.

Potrivit Comisiei Europene, legumele contaminate au ajuns în Germania din regiunile spaniole Malaga si Almeria. Autoritãtile spaniole încearcã sã gãseascã fermele de unde provin castravetii si sã afle cu exactitate unde au fost vânduti acestia.

Totusi, producãtorii spanioli avertizeazã cã au fost blamati prea repede si cã o parte dintre legumele contaminate ar fi de origine olandezã.

"Credem cã s-au grãbit, pentru cã stim cã nu toate produsele provin din Spania, din Alemria sau Malaga. Totusi, ni se spune cã dintre cele patru produse testate, o mostrã provenea din Olanda. Prin urmare, credem cã s-au grãbit", a declarat Fulgencio Torres, presedintele companiei Hortyfruta.

În Hamburg, clinicile si spitalele au înregistrat pânã în prezent un numãr de 300 de îmbolnãviri cu sindromul hemolitic uremic, ca urmare a EHEC si a complicatiilor survenite dupã contaminare, în special o insuficientã renalã acutã, deosebit de periculoasã. Totusi, potrivit medicilor, numãrul noilor infectãri cu germenul EHEC a fost redus vizibil dupã identificarea surselor si a cãilor de rãspândire.

Între timp, ministerul german pentru mediu verificã riscurile unei posibile contaminãri a apei potabile, germenii fiind transmisi prin instalatiile sanitare, în reteaua de canalizare. Pânã în prezent se presupune cã statiile de epurare a apei reusesc sã distrugã toti germenii din apa potabilã.

Maladia provocatã de bacteria EHEC nu se limiteazã însã la Germania, rãspândindu-se spre nordul Europei. Cazuri de infectii cu bacteria E. coli au fost raportate si în Marea Britanie, Suedia, Danemarca si Olanda. Boala afecteazã sistemul digestiv, provocând hemoragii interne. Netratatã la timp poate duce chiar la decesul pacientului. Neobisnuit este cã cei mai multi bolnavi sunt adulti, desi în mod normal afectati sunt copiii si bãtrânii care au sistemul imunitar mai slab.

miercuri, 25 mai 2011

SFATURI PENTRU ALERGICI

Stati la distanta de flori si tineti ferestrele inchise-alergicii la pollen sa se fereasca de vecinatatea florilor din gradina sau a celor din buchete,precum si de livezile cu pomi infloriti.De asemenea,daca dorm cu fereastra deschisa,sa o inchida la ora 4 dimineata,inainte de a incepe zborul polenului.

Mergeti la iarba verde dupa ploaie-iesirile in natura sunt mai putin daunatoare si mai usor suportabile,daca mergeti sa va plimbati dupa ploaie.Cea mai mare cincentratie de pollen din aer este in zilele insorite si cu vant.

Concediu in varful muntelui-zonele de vacanta cele mai ferrite de alergii sunt culmile montane si insulele din Marea Nordului.

Folositi cat mai des aspiratorul-el absoarbe aerul din vecinatatea solului,cu toate particulele prezente in el,si le trece prin filtru.De aceea,se recomanda sa schimbati cat mai des sacii aspiratorului.

Alergia la polen trebuie tratata obligatoriu-astfel poate duce la imbolnaviri sau chiar deces.Boala ataca bronhiile,provoaca crize de astm si anuleaza o parte din functiile plamanului,ceea ce duce la incetarea functiilor ventricului drept.

Un leac stravechi:

Celebrul medic grec Dioscoride recomanda contra tusei alergice podbalul.Anume,nu sub forma de infuzie,ci de fumigatii din Frunze arse.Se pun Frunze uscate pe jar sau pe o tipsie incinsa si se trage fumul adanc,in plamani.Fumul poate fi tras si cu ajutorul unei trestii,aspirat in piept ca printr-o tigara.

sâmbătă, 21 mai 2011

Efectele benefice ale spirulinei asupra sanatatii

Cu exceptia spirulinei, doar laptele de mama mai contine o cantitate atat de bogata de acid linoleic, extrem de important pentru functionarea optima a organismului. Constituind o sursa importanta de betacaroten (spirulina contine de 10 ori mai mult betacaroten decat morcovul), spirulina ajuta la fortifierea imunitatii organismului.

Cele 286 de substante active continute de spirulina maresc capacitatea organismului de a lupta impotriva stresului. In plus, spirulina are proprietati antiinflamatoare. Spirulina are si un efect curativ intern, ajutand la eliminarea toxinelor din corp. Folosita pe cale interna (spirulina in stare pura sau spirulina sub forma de preparate medicale), spirulina previne atacurile de inima. Iata care sunt si alte beneficii ale tratamentului cu spirulina: Spirulina in frumusete si sanatate

  • spirulina, spun cercetatorii, poate preveni aparitia celulelor canceroase
  • gratie continutului de vitamina E si de alti antioxidanti, spirulina intarzie imbatranirea, prevenind totodata si sterilitatea
  • spirulina poate fi intrebuintata si in tratarea anumitor boli de piele: dermatite, eczeme, psoriazis
  • spirulina are efecte pozitive si asupra organelor vizuale, ajutand la tratarea miopiei sau a cataractei
  • spirulina protejeaza rinichii de efectele secundare ale medicamentelor folosite in diverse tratamente
  • spirulina are o actiune benefica si asupra tensiunii arteriale si contribuie la reglarea acesteia.
  • spirulina este utilizata cu rezultate bune si in scaderea colesterolului
  • unii medici recomanda spirulina si pentru imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare, precum si in tratarea anemiei.

miercuri, 18 mai 2011

Cum se prepara si cum se administreaza leurda

Salata de leurda

Pentru a obtine o portie de salata, se ia o mana de frunze proaspete, se spala cu apa rece si apoi se taie nu foarte marunt (in fasii de 3-4 centimetri). Se combina intr-un vas cu o lingurita de ulei de masline extravirgin (are un puternic efect anti-colesterol), cu 1-2 lingurite de otet de mere si putin marar tocat. De obicei, nu se pune sare, exceptie facand doar persoanele hipotensive, la care un aport crescut de sodiu este benefic. Se consuma doua asemenea salate pe zi, ca aperitiv la inceputul mesei de pranz si la inceputul mesei de seara. O cura dureaza minimum 3 saptamani. Frunzele de leurda se pot pastra in frigider, puse in punga de plastic, pana la 5 sau chiar 7 zile, daca sunt proaspete si daca nu au fost spalate inainte de a fi puse la rece.

Tinctura de leurda

Se pun intr-un borcan 100 de grame frunze de leurda fin tocate (eventual mixate), care se acopera cu 300 ml de alcool alimentar de 50 de grade, amestecand incontinuu. Se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 12 zile. Dupa trecerea timpului de macerare, preparatul se strecoara, iar extractul astfel obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de regula doua lingurite de tinctura de 4 ori pe zi, in tratamente cu o durata de 1-3 luni.

Uleiul de leurda

In jumatate de litru de ulei de masline extravirgin se pun 150 de grame de frunze de leurda bine zvantate si apoi tocate fin. Se lasa acest amestec sa macereze la soare vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul astfel obtinut se lasa sa stea nemiscat intr-un vas vreme de sase ore, apoi se iau cu o lingura impuritatile care s-au ridicat la suprafata. Extractul limpede si omogen ramas se trage intr-o sticla inchisa la culoare, care se patreaza in locuri intunecoase si reci. Se administreaza cate doua lingurite de ulei de leurda, de 2-3 ori pe zi.

Tratamente interne

* Colesterol marit - un studiu publicat in Germania arata ca mai multe substante continute de leurda, cele mai importante fiind ajoena si adenozina, au efecte de scadere a colesterolului negativ (LDL) din sange. Primavara sunt recomandate curele cu o durata de minimum 3 saptamani, timp in care se consuma doua portii de salata de leurda pe zi. Pe parcursul anului se recomanda patru cure, cu o durata de o luna fiecare, cu ulei de leurda, din care se consuma cate doua lingurite, de 4 ori pe zi, inainte de masa. Aceste cure se recomanda sa fie practicate la sfarsitul fiecarui anotimp, ele avand rolul de a tine sub control valorile colesterolului si de a preveni afectiunile produse de acesta.
* Hipertensiune - se recomanda tinctura de leurda, din care se iau cate doua lingurite, de 3-4 ori pe zi. Tratamentul dureaza vreme de 6 saptamani, fiind urmat de alte 3 saptamani de pauza, dupa care se reia. Studiile arata ca mai multe substante din compozitia frunzelor si a bulbului leurdei (cea mai importata este y-glutamil peptida) stimuleaza organismul sa produca enzime care regleaza si stabilizeaza presiunea arteriala. Mai mult, leurda are efect vasodilatator, ceea ce duce implicit la scaderea tensiunii.
LEURDA

Adaugata langa orice aliment, leurda il transforma si in medicament

* Ateroscleroza, arterioscleroza, prevenirea arteritei obliterante - adenozina, o substanta din compozitia frunzelor de leurda, impiedica formarea placilor de colesterol si sclerozarea vaselor de sange. Aceasta planta este foarte utila in mentinerea elasticitatii si a permeabilitatii vaselor de sange. Se fac tratamente cu o durata de 3 luni, urmate de o luna de pauza, timp in care se administreaza cate o lingurita de tinctura si cate o lingurita de ulei de leurda, de patru ori pe zi. Tratamentul este foarte eficient si pentru prevenirea accidentului vascular.
* Flebita si tromboflebita - leurda are efecte fluidifiante sanguine si antiagregante plachetare, motiv pentru care este folosita cu mult succes contra tromboflebitei si a trombozelor in general. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Leipzig, Germania, condusa de dr. Stefan Dhein, a dat publicitatii, la sfarsitul anului 2008, un studiu care arata ca administrarea de extract de leurda impiedica formarea trombilor (cheagurilor de sange) si migrarea lor prin vasele de sange. Leurda are efecte comparabile cu ale clopidogrelului, un medicament de sinteza utilizat contra problemelor cardiovasculare produse de cheagurile de sange si de rigidizarea arterelor. Pentru prevenirea si combaterea acestor afectiuni se recomanda curele cu leurda proaspata (minimum 150 g zilnic), facute pe o perioada de 3-6 saptamani, pe timpul primaverii. In timpul anului, se administreaza tinctura de leurda, cate doua lingurite luate de 4 ori pe zi, in cure de 4 saptamani, urmate de 10-14 zile de pauza.
* Cardiopatie ischemica, prevenirea infarctului - administrarea uleiului de leurda si a tincturii de leurda este un foarte bun tratament pentru prevenirea si combaterea ischemiei cardiace, ce apare pe fondul valorilor crescute ale colesterolului, hipertensiunii si trombozelor. Se tin cure de cate 8 saptamani, timp in care se administreaza cate doua linguri de ulei de leurda si cate 4 lingurite de tinctura de leurda pe zi. Este important sa fie administrate ambele preparate, pentru ca ele contin principii active diferite, extrase din leurda. Astfel, uleiul din aceasta planta contine principii active ce tin sub control valorile colesterolului si impiedica sclerozarea arterelor, in timp ce tinctura previne hipertensiunea, formarea trombilor si migrarea lor pe artere.
* Varice si hemoroizi - se recomanda ca anual sa fie facuta o cura cu o durata de minimum 3 saptamani, timp in care se consuma salata de leurda, cate 100-200 g pe zi. Este un tratament cu efecte antiinflamatoare asupra venelor, care, conform unor studii in curs de desfasurare, tonifica peretele venos, favorizand chiar reducerea in volum a varicelor.
* Astm, astm alergic - se recomanda, de asemenea, cura cu salata de leurda, consumata zilnic, pe o perioada de timp cat mai indelungata. Substantele volatile ingerate din leurda ajung in mare masura in plamani, de unde sunt eliminate gradat, exercitandu-si efectele usor bronhodilatatoare, expectorante (elimina excesul de mucus din arborele bronsic) si antiseptice. Se recomanda acelasi tratament si contra bronsitei cronice ori a pneumoniilor recidivante, deoarece are efecte antibiotice si antivirale puternice. Ca adjuvant in emfizemul pulmonar, se recomanda uleiul de leurda, din care se iau doua linguri pe zi.
* Colita de fermentatie, constipatie - anumite zaharuri continute de frunzele de leurda ajuta la restabilirea florei intestinale normale, fiind de un extraordinar ajutor in multe cazuri de colita de fermentatie sau de constipatie cronica. Se recomanda cura cu salata de leurda, din care se consuma cate 100-150 g zilnic. Tratamentul cu leurda va fi abordat, totusi, cu prudenta de persoanele cu colita, care in primele 3-5 zile vor lua doze mici (10 g) din aceasta planta. Aceasta, deoarece in aproximativ 10% din cazuri s-a remarcat o sensibilitate particulara la principiile active ale leurdei, unele persoane prezentand simptome de atonie digestiva ori de balonare dupa ingerarea plantei.
* Adjuvant contra viermilor intestinali - se ia ulei de leurda, cate 3 linguri, dimineata, pe stomacul gol. Aceasta doza unica se ia o data la trei zile, pe o perioada de o luna. Tratamentul inhiba proliferarea si ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, deoarece leurda, pe langa efectele sale vermifuge, are si o puternica actiune de stimulare a peristaltismului intestinal.
* Adjuvant in infectia reno-urinara - se administreaza tinctura de leurda, cate o lingurita de 4 ori pe zi, in cure de o luna, urmate de 12 zile de pauza. Acest tratament are efecte antibiotice, stimuleaza diureza si, nu in ultimul rand, stimuleaza imunitatea organismului. In medicina populara, rezultate foarte bune se obtin si prin aplicatii externe cu frunze de leurda, zdrobite si puse pe zona vezicii urinare sub forma unor cataplasme, care se tin vreme de patru ore zilnic.
* Raceala, gripa, complicatii bacteriene ale acestora - consumul frunzelor proaspete si administrarea de tinctura de leurda, cate o lingurita de 4-6 ori pe zi, are efect antiviral si antibiotic. De asemenea, leurda reduce febra, combate tusea si ajuta la o vindecare rapida a virozelor respiratorii. Studii facute in Germania arata ca principiile active din aceasta planta activeaza macrofagele, celule ale sistemului imunitar care distrug bacteriile sau diferite particule straine din organism.
* Dureri si contractura musculara - se recomanda consumul de leurda sub forma de salata, minimum 100 g pe zi. O substanta secretata de aceasta planta (adenozina) actioneaza direct asupra sistemului nervos central, favorizand relaxarea musculara.
* Combaterea efectelor secundare ale tratamentului cu antibiotice - se recomanda cura de primavara cu salata de leurda proaspata. Se consuma minimum doua portii pe zi, in cure de 3-6 saptamani. Ajuta la refacerea rapida a florei intestinale perturbate de antibiotice, stimuleaza imunitatea afectata de aceste medicamente, previne si combate infectiile cu Candida, care apar foarte frecvent la cei care au luat in mod repetat antibiotice.
* Boala canceroasa - din pacate, un studiu de amploare cu extracte de leurda folosite pentru prevenirea si combaterea cancerului inca nu a fost facut, dar datele preliminare indica aceasta planta ca pe o mare speranta contra acestei afectiuni. Leurda stimuleaza sistemul imunitar, care este "gardianul" ce distruge celulele maligne prezente in permanenta in organism.
LEURDA

Leurda cultivata

Apoi, anumiti compusi pe baza de sulf secretati de leurda din belsug (alicina, ajoena) au o actiune antitumorala directa foarte puternica, pusa in evidenta de mai multe teste de laborator facute in Japonia, India si China. In plus, leurda contine germaniu si seleniu in forma organica, doua substante rar intalnite in regnul vegetal, cu efecte antitumorale exceptionale. Ca atare, se recomanda frunzele de leurda proaspata in consum, minimum 100 g pe zi, in cure cat mai indelungate posibil. Se recomanda contra urmatoarelor tipuri de cancere: bucal, pulmonar, de esofag, de colon, tiroidian, cancerul testiculelor, cancer genital la femei (uterin, ovarian), cancer urinar.
* Deficit de magneziu - se face o cura de primavara cu salata de leurda, din care se consuma, vreme de minimum 3 saptamani, cate doua portii zilnic. Doua sute de grame de frunze proaspete de leurda asigura mai mult decat necesarul zilnic de magneziu pentru un adult. Aceeasi cantitate asigura si dublul necesarului de fier, leurda fiind un adevarat panaceu si contra anemiei feriprive.
* Imbatranire - studiile facute de dr. H. Torok de la "Central Research Laboratory" din Pecs, Ungaria, arata ca extractul alcoolic (tinctura) de leurda este un excelent remediu contra radicalilor liberi, substante instabile, care ataca permanent membranele celulelor organismului, prin aceasta viciind materialul genetic al acestora si producand ceea ce noi numim imbatranire. Ei bine, curele cu tinctura de leurda, cate 4 lingurite luate zilnic, vreme de 60 de zile, incetinesc acest proces, neutralizand radicalii liberi.

Aplicatii externe

LEURDA
* Micoza vaginala - se dizolva doua linguri de tinctura de leurda intr-o jumatate de cana de apa, iar cu solutia astfel obtinuta se fac spalaturi vaginale. Este un remediu prea putin placut ca miros, dar cu un efect foarte puternic de combatere a infectiei cu diferite specii de Candida. De asemenea, acelasi tratament previne si combate suprainfectiile bacteriene care pot aparea dupa o candidoza severa. Este recomandat ca adjuvant si in cancerul ovarian, in cancerul uterin (endometrial), in fazele precanceroase la nivel genital.
* Micoza unghiilor - pe zonele afectate se pun comprese cu tinctura de leurda nediluata. Se acopera cu folii de nylon (pentru a nu se evapora alcoolul), iar apoi se lasa vreme de 2-4 ore pe zi. Tinctura de leurda astfel aplicata inmoaie unghiile si permite indepartarea zonelor afectate (se face cu ajutorul unei pile de manichiura), distruge ciupercile parazite, favorizeaza cresterea unei unghii noi, neafectata de micoza.
* Articulatii dureroase (artrita, artrita reumatoida) - frunzele proaspete de leurda se zdrobesc pe o planseta de lemn cu ajutorul ciocanului pentru snitele, apoi se infasoara pe articulatia dureroasa si se lasa vreme de minimum o ora. In paralel se face o cura cu leurda consumata intern, sub forma de salata, cate 100 g pe zi. Acest tratament are efecte antiinflamatoare articulare, calmeaza durerea si reda mobilitatea articulatiilor afectate.

PRECAUTII SI CONTRAINDICATII

Leurda este contraindicata in perioada alaptarii, deoarece poate dauna calitatii laptelui si poate provoca colici sugarului.
La pacientii cu gastrita hipoacida, cu dispepsie si cu colita, leurda se va administra cu prudenta, in doze mici la inceput. Aceasta, deoarece poate produce, in cazuri particulare, ce tin de o predipozitie individuala, atonie, balonare, stari de greata, tulburari digestive.