marți, 11 ianuarie 2011

Schituri rupestre din Buzau





Schituri rupestre din Muntii Buzaului

Acces: In zona se ajunge din Buzau pe DN 10 inspre Intorsura Buzaului, dupa localitatea Patarlagele (57 km de Buzau) la dreapta fiind un drum judetean ce duce inspre localitatile Colti, Alunis, Nucu, de unde se poate continua traseul pe jos pana in zona cu asezarile rupestre.
Zona muntilor Buzaului impresioneaza prin satele asezate pe luncile raurilor, chihlimbar, bisericile de lemn, padurile de pin si mesteacan. Cu toate acestea una din cele mai mari atractii ale acestei zone sunt vechile biserici si chilii sapate in stanca, ale caror ramasite se pot vedea si astazi. Se spune ca primele urme de locuire aici dateaza din secolul III.
Aceasta impresionanta concentrare de schituri rupestre se afla asezate mai exact in Masivul Ivanetu, una din grupele cele mai putin inalte ale Muntilor Buzaului.
In apropierea localitatii Alunis se gaseste o mica biserica sapata in gresie, iar in jurul ei se gasesc mai multe chilii. In apropiere se afla si localitatea Nucu unde se afla o pestera pe ai carei pereti se observa o multime de simboluri si desene apartinand diferitelor epoci ale umanitatii, in peretii pesterilor find incizate pumnale specifice epocii bronzului, cruci de malta si inscriptii slavone. In apropierea pesterii exista numeroase chilii parasite care dau locului unn farmec deosebit.
Impresionanta este chilia lui Dionis, chilie sapata in piatra, la intrarea careia se ajunge cu o scara. Alte ruine de biserici si chilii sapate in stanca ar mai fi Agatonul Nou, Agatonul Vechi, Pestera lui Iosif si biserica fostului schit Fundatura, Usa Pietrei si Piatra Ingaurita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu