Arhitectura manastirii socheaza prin modestie si traditie seculara intr-o vreme in care un anume fel de "civilizatie" acapareaza tot mai mult, prin construirea de vile, locurile unde altadata erau schituri pustnicesti in care vietuiau si se rugau cuviosi parinti sihastri.
Biserica, avand hramul Nasterea Maicii Domnului, este construita din lemn pe fundatie de piatra, avand forma de cruce si urmarind fidel succesiunea clasica pronaos, naos si altar. In cazul de fata, pridvorul ce precede pronaosul este inchis, facand practic parte integranta din arhitectura interioara a bisericii. Volumetria bisericii este dominata de o turla mare, oarba, de forma patrata, ce domina deasupra acestui pridvor. Peretii, atat la interiori, cat si la exterior, sunt captusiti cu scandura, iar acoperisul este din sindrila.
Catapeteasma din lemn este pictata si ornamentata cu o sculptura aplicata, oferind o cromatica nemaintalnita locasurilor de cult, care prin originalitate si armonie atrag negrait atentia.
Vechea clopotnita din turnul de acces a fost renovata si s-a incercat redarea aspectului initial al acesteia, astfel incat pozitia sa dominanta asupra accesului marcheaza negresit si smereste trecatorul ce patrunde treptat in curtea manastirii.
In mod similar, corpul de chilii din partea nordica a fost renovat integral, capatand o noua infatisare si fiind integrat noilor extinderi si constructii ce se ridica de jur imprejurul bisericii. Se construiesc noi corpuri de chilii si staretia, iar paraclisul nou este integrat acestora, avand interiorul pictat in fresca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu