joi, 16 februarie 2012

Dovleacul-ca medicament

Dovleacul este bun si in afectiunile prostatei. Din semintele de dovleac
se extrage un ulei verde, gros, utilizat cu succes pentru gatit. Acesta se
foloseste in general in amestec cu alte uleiuri vegetale, deoarece are un
gust aspru. Ca si remediu popular este consumat de persoanele care
sufera de prostata, fiind cunoscute proprietatile acestuia de a combate
tumorile benigne (canceroase) ale acestei boli. Acizii grasi continuti de
uleiul semintelor de dovleac ajuta la mentinerea sanatoasa a vaselor de
sange, a tesuturilor si nervilor.

Este bine de stiut ca dovleacul galben copt are proprietati terapeutice
deosebite intr-o serie de afectiuni digestive. Acesta se prepara sub forma
de suc, iar la sfatul specialistului este consumat in cura pe o anumita
perioada.

Un dovleac copt bine se curata de coaja si seminte, se taie bucatele,
se da pe razatoare sau prin masina de tocat si apoi se stoarce sucul.
Lichidul astfel preparat se consuma imediat.

Este calmant usor al sistemului nervos, bun pentru insomnii si somn
agitat. Cred ca vi se intampla adesea sa veniti acasa obositi de la munca,
visand la un somn adanc si odihnitor. Dar cand va culcati, somnul nu
mai vine ore intregi. Incercati o metoda batraneasca: se beau inainte de
culcare 50 ml de suc de dovleac proaspat, amestecat cu o lingurita de
miere de albine. Tratamentul are si o reactie secundara placuta: puteti sa
scapati de pungile de sub ochi, care apar in timpul somnului.

Sucul de dovleac este diuretic. Poate reduce edemele, poate fi utilizat in
afectiunile cardiovasculare insotite de congestii, afectiuni ale ficatului,
rinichilor si constipatii rebele. In functie de afectiune se pot consuma de
trei ori pe zi cate 100 ml suc.

Se fierbe 500 g dovleac taiat cuburi in apa cat cuprinde. Cand dovelacul
s-a muiat se scurge apa si se pastreaza, iar fructul se face piure apoi
se adauga apa in care a fiert. Se poate bea in doua reprize, dimineata si
seara. Acest preparat este recomandat in afectiuni hepatice, afectiuni ale
cailor biliare, afectiuni renale, constipatii rebele.

Fibrele din dovleac au rolul de a usura tranzitul intestinal. Actiunea sti-
mulanta a fibrelor este accentuata de prezenta manitolului, un laxativ
usor. De aceea, dovleacul te ajuta sa ai o digestie usoara si sa previi in
mod natural constipatia. Asadar, daca te confrunti cu aceasta problema,
mananca dimineata, inainte de masa, doua linguri cu varf de dovleac
crud, ras. Se dau pe razatoare 300-400 g de dovleac crud si se mananca
zilnic, pe stomacul gol, cu putin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingura
de tarate cernuta prin sita de malai si prajita putin pe tigaie uscata (fara

ulei). Se adauga si o lingurita de seminte de in, facute pulbere in rasnita
de cafea.

Supraponderalilor le vor fi de mare folos dietele cu 1,5 kg de dovleac pe
zi, fiert sau copt la cuptor. Se mananca impartit in 5 doze, cald sau rece.
Se poate servi stropit cu suc de grapefruit sau lamaie. Pentru arderea mai
rapida a grasimilor se condimenteaza cu boia de ardei iute.

Astm bronsic. Se dau pe razatoare 500 g de dovleac crud, se amesteca cu
100 g de petale de trandafir, 5 frunze de patlagina taiate marunt, 2 linguri
de miere de albine si un litru de vin rosu sec. Amestecul se pune pe foc,
se aduce pana la punctul fierbere, dar nu se lasa sa dea in clocot. Se
infuzeaza 24 de ore sub capac, apoi se strecoara si se stoarce bine. Se
bea cate o lingura, de cinci ori pe zi, 2-3 saptamani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu