luni, 10 ianuarie 2011

Despre scoaterea particelelor

Se pare ca multi nu stiu despre ce „particele” e vorba...
La Proscomidie inainte de Sf.Liturghie preotul pregateste materia Sf.Jertfe din 5 prescuri: una pt Sf.Agnet, una pt Mirida Maicii Domnului, una pt cele 9 cete, si 2: una pt miridele pt cei vii si una pt miridele pt cei adormiti!
Toate acestea se scot din cele 5 prescurele, ce vor sta inconjurand Sf.Agnet pe Sf.Disc ce simbolizeaza Biserica Cereasca si Biserica Luptatoare in jurul Jertfei lui Hristos. In Sf.Potir este Vin si putina apa: si unul din ostasi cu sulita coasta lui a impuns si indata a iesit sange si apa! spune randuiala Proscomidiei cand se pune Vin si apa in Sf.Potir.

Revenim: restul de prescura ce ramane din scoaterea Sf.Agnet si a Miridelor, se pune la ANAFORA!
a) Unii Preoti nu pun aceste resturi de prescura la Anafora, ci le lasa ca sa dea la babe sau la unele persoane, ele fiind doar Anafora.
b) Sau ceea ce este mai grav: unii preoti nu pun Miridele toate de pe Sf.Disc in Sf.Potir cand ar trebui sa le puna in Sf.Potir si sa spuna: Spala Doamne pacatele robilor Tai... si le pastreaza ca sa dea IRESPONSABIL la oameni...

Pr.Cleopa spune
- N-ai voie să iei particica acasă. Nici un preot n-are voie să dea particica acasă.
Este o mare greşeală a preoţilor care dau părticele acasă! Nu-i voie, Doamne fereşte! Sfântul Simion al Tesalonicului zice: “Preotul care va da părticele din Altar poporului să nu mai fie preot”. Particica ţi-o scoate preotul în altar şi rămâne în Sfântul Potir. Ţi-a scos pentru vii şi pentru morţi. Ea rămâne să se sfinţească când se coboară Preasfântul Duh la epicleză. După ce s-a sfinţit, este pusă în dumnezeiescul Sânge, şi atunci ai împărtăşire direct cu Trupul şi Sângele Domnului. Nu să i-o dea omului acasă s-o pună prin castroane. Vai de mine ce nebunie! Cine ţi-a spus că ai voie să dai părticele acasă? Niciodată nu se dau părticele.


SI UNA ARTICOL DESTUL DE BUN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu