TEORIE: Bauturile fierbinti ne pot afecta esofagul, cred unii, iar riscul de cancer esofagian este in stransa legatura cu consumul de ceai fierbinte, arata un studiu recent.
EXPLICATIILE SPECIALISTILOR: In tari precum Iran si Brazilia, este ceva obisnuit sa bei bauturi incredibil de fierbinti. De cele mai multe ori, ei folosesc chiar un pai de metal care duce lichidul direct in esofag. Acest obicei duce la inflamarea gatului, iar inflamatia este asociata cu aparitia cancerului, din cauza dezvoltarii celulelor anormale.
TEORIE: Anumiti oameni cred ca felul in care carnea este gatita - mai ales daca este arsa pe gratar - constituie un factor de risc.
Un studiu norvegian arata ca o doza ridicata de o substanta numita HCA, gasita in carnea arsa, este asociata cu riscul mare de aparitie a cancerului la colon.
In timp ce acest studiu se bazeaza pe cercetari de laborator pe cobai care nu sunt expusi in mod normal unei astfel de diete, cercetari anterioare au sugerat ca, intr-adevar, carnea arsa are proprietati cancerigene.
EXPLICATIILE SPECIALISTILOR: Atunci cand vine vorba despre felul in care gatim, dovezile nu sunt relevante. Insa anumite studii au demonstrat ca atunci cand este gatita la temperaturi mari care duce la producerea carbonizarii, carnea ar putea fi cancerigena.
De asemenea, alte studii recente chiar scot la iveala proprietatile cancerigene ale anumitor substante pe care carnea le contine atunci cand este gatita la temperaturi ridicate. Asadar, poate este o idee buna sa o gatiti la temperaturi mici (la abur, de exemplu).
Un studiu al oamenilor de stiinta de la Universitatea Lancaster au descoperit ca traumele fizice sunt surse ale unor afectiuni. Totusi, alti experti contesta acest fapt si spun ca formatiunile canceroase ies la iveala din cauza loviturilor si a controalelor amanuntite la care femeile se supun atunci cand patesc ceva, dar nu ca ar fi cauzate de ele.
Multi oameni cred ca traumele fizice pot fi cauza aparitiei cancerului, insa nu exista dovezi relevante care sa dovedeasca acest lucru.
TEORIE: De curand, Asociatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut ca telefoanele mobile pot fi cauza cancerului. Un studiu atrage atentia asupra acestui fapt care nu mai poate fi ignorat, si sfatuieste oamenii sa reduca expunerea, sa foloseasca hands-free-uri sau sa dea mesaje in loc sa sune.
Dupa concluziile trase de Asociatia Mondiala a Sanatatii, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului au ajuns la acelasi rezultat, ca telefoanele mobile sunt "posibil canceroase".
Telefoanele mobile sunt la fel de cancerigene ca si noxele de la masini, insa mai putin decat azbestul.
Un studiu recent pune sub semnul intrebarii cele prezentate mai sus. Acest studiu a fost dezvoltat cu ajutorul a 350.000 de oameni care folosesc telefoane mobile, pe o perioada de 18 luni. Concluziile studiului au fost ca nu exista riscuri mai mari pentru cei care folosesc telefoane mobile fata de cei care nu folosesc.
EXPLICATIILE SPECIALISTILOR: Exista numeroase cercetari asupra legaturii dintre telefoanele mobile si cancer. Din cauza lipsei de studii pe o perioada indelungata de timp, nimeni nu cunoaste de fapt riscul expunerii la aparatele de comunicat, insa daca exista unul, el este foarte mic. Daca riscurile ar fi fost mai mari, incidenta cancerului ar fi fost mai mare, tinand cont de faptul ca telefoanele au inceput sa fie folosite de la inceputul anilor '90.
TEORIE: Se spune ca tumorile canceroase sunt genetice, deci nu prea ai ce sa faci in aceasta privinta. In realitate, oamenii de stiinta cred ca numai 5-10% din cazurile de cancer ar putea avea vreo legatura cu genele mostenite. S-au descoperit gene care ridica incidenta cancerului precum cel intestinal, ovarian, al uterului si al prostatei. De exemplu, femeile care au mostenit genele mutante BRCA-1 sau BRCA-2, vor avea sanse mai ridicate de a face cancer la san.
EXPLICATIILE SPECIALISTILOR: Este adevarat ca aproape 10% din cancere au la baza genele. Acesta este un factor de risc legat de care nu putem sa facem nimic, insa un stil de viata sanatos, care nu include fumatul si se bazeaza pe o alimentatie echilibrata, poate avea un rol foarte important.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu