Specialistii în microbiologie din Hamburg au identificat sursa infectãrilor cu o formã agresivã de colitã hemoragicã (EHEC) în Germania. Îmbolnãvirile par a fi fost provocate de consumarea castravetilor proveniti din Spania. Expertii au atras însã atentia cã si alte alimente aflate în comert pot fi contaminate cu germeni EHEC, scrie Deutsche Welle, precum rosiile sau salata verde.
"Nu putem ignora eventualitatea ca si alte alimente sã fie purtãtoare ale acestor germeni", a declarat ministrul regional al sãnãtãtii din Hamburg, Cornelia Prüfer-Storcks.
Experti ai Institutului pentru Igienã din Hamburg au indetificat germenul de tip O104, putin rãspândit pe teritoriul Germaniei, ceea ce explicã si lipsa rezistentei populatiei la atacurile bacteriei EHEC precum si frecventa complicatiilor.
Potrivit Comisiei Europene, legumele contaminate au ajuns în Germania din regiunile spaniole Malaga si Almeria. Autoritãtile spaniole încearcã sã gãseascã fermele de unde provin castravetii si sã afle cu exactitate unde au fost vânduti acestia.
Totusi, producãtorii spanioli avertizeazã cã au fost blamati prea repede si cã o parte dintre legumele contaminate ar fi de origine olandezã.
"Credem cã s-au grãbit, pentru cã stim cã nu toate produsele provin din Spania, din Alemria sau Malaga. Totusi, ni se spune cã dintre cele patru produse testate, o mostrã provenea din Olanda. Prin urmare, credem cã s-au grãbit", a declarat Fulgencio Torres, presedintele companiei Hortyfruta.
În Hamburg, clinicile si spitalele au înregistrat pânã în prezent un numãr de 300 de îmbolnãviri cu sindromul hemolitic uremic, ca urmare a EHEC si a complicatiilor survenite dupã contaminare, în special o insuficientã renalã acutã, deosebit de periculoasã. Totusi, potrivit medicilor, numãrul noilor infectãri cu germenul EHEC a fost redus vizibil dupã identificarea surselor si a cãilor de rãspândire.
Între timp, ministerul german pentru mediu verificã riscurile unei posibile contaminãri a apei potabile, germenii fiind transmisi prin instalatiile sanitare, în reteaua de canalizare. Pânã în prezent se presupune cã statiile de epurare a apei reusesc sã distrugã toti germenii din apa potabilã.
Maladia provocatã de bacteria EHEC nu se limiteazã însã la Germania, rãspândindu-se spre nordul Europei. Cazuri de infectii cu bacteria E. coli au fost raportate si în Marea Britanie, Suedia, Danemarca si Olanda. Boala afecteazã sistemul digestiv, provocând hemoragii interne. Netratatã la timp poate duce chiar la decesul pacientului. Neobisnuit este cã cei mai multi bolnavi sunt adulti, desi în mod normal afectati sunt copiii si bãtrânii care au sistemul imunitar mai slab.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu