Medicii romani fitoterapeuti au o asociatie proprie, la care pot adera. Infiintata recent sub numele de Asociatia Romana a Medicilor Fitoterapeuti (ARMF), aceasta este formata din 19 membri fondatori.
Presedintele, prof.univ. dr. Pavel Chirila , isi propune sa promoveze statutul medicului fitoterapeut in contextul actual al practicii medicale din Romania.
Cei care vor sa se inscrie in Asociatie trebuie sa fie medici fitoterapeuti, sa solicite in scris acest lucru, sa accepte prevederile statutului Asociatiei si sa desfasoare in mod real si legal o activitate din specificul asociatiei.
Noutatea consta in faptul ca medicii care nu au competenta in fitoterapie, dar vor sa adere la asociatia pot deveni membrii simpatizanti. La fel si farmacistii. Actele necesare inscrierii sunt: CV-ul,copie dupa actul de identitate, certificat de libera practica si atestat de api-fitoterapie (pentru membrii). Puteti trimite un email la: med_fito@yahoo.com, carmen.nonn@yahoo.com sau la sediul Asociatiei Romane a Medicilor Fitoterapeuti, din Bucuresti, str. C.A.Rosetti, nr. 20, etaj 1, ap. 2, Sector 1 pentru inscrieri.
"Sper sa se inscrie cat mai multi membri, dar nu numarul conteaza foarte mult, ci calitatea muncii in numele acestei asociatii. Mai conteaza si practica efectiva", a declarat in exclusivitate pentru paginamedicala.ro presedintele ARMF, dr.Pavel Chirila.
Stimularea deschiderii cabinetelor de fitoterapie
La ora actuala, in jur de 300-500 de medici romani au competenta in fitoterapie-apiterapie-aromaterapie. Nu toti insa si practica in domeniu. Asociatia isi propune printre alte obiective si acela de a stimula deschiderea cat mai multor cabinete de fitoterapie.
"Numarul bolnavilor si consultatiilor fitoterapeutice este in crestere continua nu doar la noi in tara, ci in toata lumea. Numai in urma unei practici indelungi si serioase se pot comunica rezultate stiintifice comparabile cu cele din strainatate, asa ca practica medicilor fitoterapeuti trebuie stimulata", e de parere prof. Chirila.
Legislatia in vigoare este insa neclara, lasand loc la interpretari si concurenta neloiala. In opinia dr. Chirila legile din Romania nu sunt cele mai bune in domeniu, asa ca era cazul ca o persoana juridica sa ia atitudine atunci cand e vorba de domeniul plantelor medicinale. Si Asociatia o va face de acum incolo.
"Am auzit ca exista societati ale unor naturisti, care nu sunt medici si forteaza foarte mult mana Ministerului Sanatatii sa obtina drept de libera practica si sa deschida cabinete. Nu mi se pare normal sa functioneze acele asociatii si sa nu fie si una a medicilor fitoterapeuti", a afirmat prof.univ.dr. Pavel Chirila.
Medicul vorbeste si din perspectiva managerului cu experienta in coordonarea Centrului Medical Naturalia de la Voluntari, care s-a confruntat de-a lungul anilor cu o serie de probleme si a luptat cu sistemul medical.
"Ca peste tot unde legislatia este neclara in domeniu, si la noi isi fac loc sarlatanii, acele persoane care nu au pregatire medicala dar care dau cu mare usurinta tratamentele fitoterapeutice pentru ca legea le permite si nu-i supravegheaza nimeni. Este o adevarata incurcatura din punct de vedere legislativ. Cea mai proasta lege in domeniu care nu se regaseste nicaieri in lume, a semnat-o parlamentul nostru acum 2 ani. Prin ea a fost dezlegata o practica de terapii alternative putin cunoscute, nefundamentate. Potrivit acesteia, poate sa practice oricine nefiind medic. Deocamdata nu se aplica, fiindca nu s-au dat instructiuni pentru ea. Dar daca ne-am lua dupa lege ad literam un medic ca sa poate sa practice fitoterapia ar trebui sa dea examen in fata unor nemedici care sa-i dea certificat de libera practica", a conchis profesorul.
Acesta admite ca in alte tari se acorda o libera practica unor fitoterapeuti care nu sunt medici si ca e un lucru bun, daca medicul este cel care decide cine e valoros in acest domeniu si cine nu.
Asociatia isi propune sa reglementeze practica clinica a unui fitoterapeut si va propune autoritatilor ca medicii sa fie acreditati.
Farmacistii si biochimistii, cointeresati
Un motiv pentru care asociatia inroleaza in randurile ei si farmacistii e acela ca pot face cercetare fundamentala.
"Exista suficienti medici instruiti, e loc si de mai multi, dar din pacate nu toti au reusit sa-si deschida o practica clinica si cred ca acest lucru se intampla din cauza faptului ca nu pot farmacistii sa tina pasul cu numarul de medici instruiti. Un medic singur instruit in fitoterapie nu poate face nimic daca in preajma cabinetului sau nu exista si o farmacie capabila sa-i prepare formulele pe care el le indica", a precizat Chirila.
Medicul fitoterapeut trebuie sa se asocieze cu un farmacist sau sa tina legatura cu el. Daca e un biochimist pasionat de plante, poate face cercetare, la fel un botanist poate conlucra cu asociatia, care este deschisa la demararea cercetarilor si studiilor clinice.
Nevoia studiilor clinice in fitoterapie
"Noi cand promovam o planta sau un extract, ne bazam pe informatia etnoiatrica si pe observatiile clinice ale noastre, ale celor care practica. Aceste doua argumente sunt suficiente pentru ca practica la cabinet sa continue. Insa ca sa comunicam in strainatate, avem nevoie de studii clinice, care sunt foarte scumpe si depasesc posibilitatile unui simplu cabinet de fitoterapie", a conchis prof.dr. Chirila.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu